Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
... 3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Empat CARA TIDUR
1. TIDUR PARA NABI Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap…

Loghat Jerantut

Memandangkan Daerah Jerantut adalah sebuah daerah yang terbesar di Negeri Pahang maka terdapat banyak loghat daerah mengikut sesuatu kawasan. Di sebelah perkampungan Kampung Baru sehinggalah ke perkampungan Ulu Cheka loghatnya adalah sama dengan sebelah Kuala Lipis yang agak meleret dan perlahan tetapi di sebelah Kuala Tembeling sehinggalah ke perkampungan Kampung Bantal di Ulu Tembeling merangkumi Kuala Tahan / Taman Negara loghatnya sudah berbeza yang lebih laju pertuturannya dan agak sukar untuk difahami. Berikut merupakan antara loghat daerah Jerantut PERKATAAN = MAKNANYA Kash / Kaweh = Saya / akuAwok / Di = AwakPedo'oh = Tipu / BohongBobok = Tipu / BohongPepalih = Terlebih / terlaluHabat = PengotorMat nya = Kenapa nyaKek nya = TetapiBerambi = Senonoh / berhati-hatiBerlimbor = Jalan berdua-dua / jalan bersebelahanKerayan = Takut / cemas / bimbangLinyar = Permukaan yang licinHampuras/Hampas = Tak berguna langsungMeretoh = TidurGampang = Kata makian / kata cacianGaras = Perihal men…

Jawi yang TerPINGGIR ...

Lama tak menulis, otak bagaikan membeku dengan idea2 serta paparan yang mahu dicoretkan. Tatkala diri ini berkira-kira mahu  mencurahkan apa yang terbuku di kepala hotaknya itu maka tiba-tiba ia berderai pergi, seolah-olah terbang melayng tanpa mungkin kembali semula. Kita mungkin memiliki sat-saat terbaik di kepala kita mengeluarkan idea-idea bernas, tatkala mahu merakamkanya ia pudar begitu sahaja. Di kesempatan ini sementara terlintas di benak saya ingin jua menukilkan apa yang terpendam di kepalaku. Sementara masih dapat terakam apa yang terlintas baik aja lensung terus ku rakamkan ia agar masa depan kelak bisa menatap semula apa yang pernah ku mindakan sebelum ini.

Jawi yang diPINGGIRKAN
Adapun berkannan apa yang ditulis ini berkaitan juga dengan bahasa Melayu  (bukan Malaysia) . Sewaktu aku di derjah  sekolah dahulu (sekolah rendah) ketike di derjah 3 aku sudah mula pandai membaca tulisan Jawi. Aku masih ingat atuk aku ketika itu suka benar membeli akhbar jawi, berkat tunjuk ajar…

VVVVIP Jumpa Sami kat India! Haramjadah khurafat!

Setakat ni apa  yang aku tuliskan kay blog ni takder lagi yang aku reka2 atau tipu. Senuanya berdasarkan pengalaman, pemerhatian aku dan juga melalui cerita orang lain.

Ok hari nia ada satu cita, cita benar2 berlakuuu!

Jumaat lepas aku seperti biasa ke masjid  untuk solat jumaat lar. Usainya solat aku disapa Ketua Cwangan Pas kwsn tu. dye tanye aku tak pergi ke esok ? (Hari Sabtu ade perhimpunan mahasiswa kat dataran merdeka) aku cakap la tak pergi kot pasal hari sabtu tu aku ade kelas ganti. Niat hati memang nak pergi tapi apakan daya tuntutan ilmu lebih  wajib untuk ku n turuti tambahan pula exxam semakin dekat.

 Esoknya  aku ke kelas ganti tersebut, dalam hati nak keluar tapi takpelah. Aku pun masih segar dengan pengalamn tempoh hari, dikejar polis, disumbat dalam blackmaria dan diambil keterangan kerana berda di kawasan perhimpunan Bersih. Ditambah lagi dengn soalsiasat polis bantuan universiti aku serta brainwashed mereka. Barangkali nexttime aje lah aku join perhimpunan sebegitu…

Fear, isolation and violence that only YOU can help to take away...

Fear, isolation and violence that only YOU can help to take away...: The fight for survival is a daily battle for refugees and asylum seekers in Malaysia. Coming from countries such as Burma, refugees are forced to flee from their homelands in pursuit of safety from oppressive conditions such as confiscation of homes, forced labor, systematic rape and torture. However, their efforts to gain freedom in Malaysia are short-lived due to discrimination from local employers. Refugees and asylum seekers work in situations where they face verbal and physical abuse from employers, low/unpaid wages, and long working hours in exploitative conditions. Question is, where is the humanity in all of this?Agree to stand up against forced labor and human trafficking by signing a Petition Letter to the Prime Minister of Malaysia today! Petition available here : http://chn.ge/heimalaysiapetition

Rindunyee ..

Baru2 ni aku kelik kampung aku. Tak lama, dalam 2 hari ja
La ni tak leh slalu ngat blek kampong psl bz, maklomlah ujung2 semester kan.
 Tapi satu aku dok rindu nak balik bangsar, aku rindu suasana pagi kat situ, suasana petang time aku joging area Bangsar sampailah ke muzium negara. Best wooh. Joging lak lbih satu jam, tak mcm kat puncak nie kjap ngat ..



Aku annggap Bangsar nie macam umah kedua aku, time2 cuti sem aku nakn stay cni. Thanks to Brother, i owe u so much la.
Banyak pengalaman kerja di tempat orang. Aku kkeje kat mid valley ..

Bangsar, ahhh rindu..

Watch how one little guy makes Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla uncomfortable!

Watch how one little guy makes Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla uncomfortable!: Watch how an action figure like Mat Tune successfully conducts a hilarious and at times, awkward interview with Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla, for Rock the World Adrenaline 2011!

Gifts of Hope

Gifts of Hope: As World Vision hits its 15th year of service in Malaysia, many have benefitted from their works and efforts due to the contributions from the public.To give more, World Vision will be bringing back the Gifts of Hope Catalogue where you get the opportunity to share some special gifts during this season of giving.The Gifts of Hope Catalogue features over 20 special gifts that are practical, life-changing and life-saving to others. Each gift is special in its own way and goes as far as Thailand and Indonesia. You even have an option to share the gift by giving as a group!Make sure to check out the following roadshows to shop for meaningful gifts for yourself and your loved ones:

1 Utama Shopping Centre (7th - 11th December)
TESCO Kepong (23rd - 24th December)

Sosialis kah?

Dulu2 aku nie peminat ideologi Sosialis. Time tu aku tingkatan 4 aku dah mula mencari maklumat berkenaan sosialis. Aku berminat dengan Fidel Castro, Che Guevara hinggalah tokoh2 di Malaysia macam Ahmad Boestamam dan Pak Sako.

Aku slalu tgok history channel kat Astro dan ade dokumentari berkenaan Fidel dan Cuba. Ak tertarik sangat tang cerita yang dia sanggup rampas n beratus ekar tanah famili dia sendiri untuk diagihkan pada rakyat, dia bantu Angola, menghantar ramai doktor dan pekerja sosial ke luar negara. Paling hebat cara beliau tangani masalah ekonomi ketika berhadapan masalah sekatan ekonomi oleh Amerika,.

Sewaktu aku di tingkatan enam  dalam kelas aku hanya ada 4 orang pelajar lelaki. Kelas aku ni istimewa sikit sebab pemikiran politik kami tak lesu. Kami selalu membincangkan mengenai politik malah aku selalu bawak Harakah pegi kelas. Namun hanya aku dan seorang kawan aku aje yang menyokong pembangkang.Aku sosialis dan kawan aku tu Pas.

Pernah satu ketika aku sorang saja berdep…

EPIC people will be gathering at the EPIConcert! Check out who they are...

EPIC people will be gathering at the EPIConcert! Check out who they are...: If you grew up to the 90's tunes of Backstreet Boys, Nsync, or even Spice Girls...GET READY for a blast to the past this December! Bringing you back to the 90's are some of Malaysia's favorites like Queenz, Narmi, Decimal, Paperplane Pursuit and Darren Ashley.
EPIConcert aims to raise funds for EPIC Causes such as EPIC Homes - an outreach project dedicated to building homes for the Orang Asli and creating low-cost housing that ANYONE can build in a matter of days. The funds raised will also be used to remove a tumour from an individual.
To reach this EPIC feat, bring yourself to The Stage and have fun with some of Malaysia's top young musicians while reliving some of the best hits and moments the 90's had to offer.Stand a chance to win a Samsung Galaxy SII while chilling out to 90's tunes at :
The Stage @ Publika, Solaris Dutamas
3-6pm, 11th December 2011

Bundled Ticket Price: RM40 per perso…

Sekitar tinjauan di PWTC

Semalam (3 Disember 11) aku baru sampai Pekeliling, KL. Atas sebab rasa ingin tahu mengenai perjalanan dan suasana Perhimpunan Agung Umno maka aku teruskan berjalan kaki menuju PWTC dari Pekeliling. (tak jauh kira2 700m).


Di  kejauhan aku sudah nampak limpahan manusia  yang berlegar-legar di sektar luar kawasan PWTC itu. Aku pun terus masuk ber jalan  ke pintu utama. 


Guess what akhbar Suara Perkasa diedarkan secar percuma. Aku tengok ade yang amek ade yang tak amek tau pun .Aku pun ambek la satu sekadar nak tau isi kandungannye.


Aku jalan  terus menuju ke gerai jualan. Aku tengok kalau kat PAU nie yang paling syok datang ialah kaum Hawa. Sebab banyak betul gerai kain  n baju kurung dibukak. 





















Dalam usha2 gerai tu jugak aku terserempak dengan beberapa artis macam Ali Mamak. Jamal Abdillah siap bukak gerai jugak oi ..
Setelah lama berkeliaran di gerai tu aku trun smula kat ruang legar , ade skrin besar memaparkan ucapan Najib ketika tu. Aku pon dengaqlah psai si Najib nie dok berucap semanga…

Pindaan AUKU: Caknakah mahasiswa dengan politik?

Baru-baru ni kite dikejutkan (terkejut ke?) dengan kemenangan UKM 4 yang berjaya dalam kes mereka terhadap undang2 AUKU.
Rentetan daripada itu kerajaan juga telah meminda AUKU deangan membenarkan mahasiswa berpolitik.

Maka selepas itu keluarlah komen2 kurang bernas dari beberapa pemimpin ploitik dan IPTA.
 Kononnya mereka bimbang akan mahasiswa ini nanti  leka berpolitik hingga terlupakan pelajaran, pointer turun, perpecahan dalam kalangan pelajar dan sebagainya. Aku jugak naik jelak membaca komen2 sebegini.

Aku nak tanya siket la, berapa kerat sangat larrr mahasiswa la ni yang dok kesah pasal politik?
Kat kampus aku tuh, depa ni mana minat sangat baca Utusan, berita harian , sinar .. Harakah jauh sekali la.

Depa minat baca yang tajuk2 berita sensasi ja mcm "Rogol Ramai2", "Pelajar ditangkap Khalwat", takpon "Artis Kantoi Mandi Bogel". Tang tajuk2 macamni hangpa paham2 lar surat kabar mane yang laris.

Ade yang ambik kesah pasal politik negara? pasal ekonom…

Salam Maal Hijrah

http://www.docstoc.com/docs/26589625/Bulan-Muharram-bulan-Kebangkitan-Islam-atau-bulan-Berduka
Salam .
Adpun masa sekarang ini kite umat Islam menyambut kedatangan tahun baru, maka pelbagai perkaralah yang dilakukan oleh umat Islam untuk menyambutnya.
Adapun yang berhimpun berarak bersepanduk jua sambil melaung2 kalimah menyatakan kecintaan kepada Rasulullah jua hendaknya.
Namun tatkala kelaziman sudah amalan ini buat rakyat Tanah Melayu  ini maka munculnya jua dakwaan-dakwaan yang mengatakan bahwa haram, bidaah kalau disambut dengan perarakan. Ada jua yang menagtakan sambut biarlah di mesjid, ceramah atau sebagainya.

Mana pendapat tuan-tuan?

Salahkah berarak? adapun ia tahun baru Masehi pula yang disambut berlebih-lebihan. Di negara kita banyaklah amat n mudamudi Islam yang menyambutnya. Pada mlm tahun  baru Masehi itu jugak banyaklah tangkapan khalwat dan kondom bersepah jua di padang sambutan malam itu?

Mana yang lebih teruk?

HAha ngarutt!

Dear Abdullah Hussaini.

According to our initial examination of your details,
You Are Eligible to Apply for an American Green Card.

Here are the initial results of your application:
  Native country: Malaysia (Eligible)
  Qualification test: Passed
  Your odds of winning: 1 out of 55

Applying to the USA Green Card Lottery with USAGC's service makes the process easier and simpler. We will go over your Green Card Lottery application or DV lottery application and make sure that it does not include any mistake that can get you disqualified.

All you have to do now is to Start here.

One click and a simple 5 minutes registration process and you are on your way toBecome an American

Adehhh

The great Samy Vellu announced today

"Saya syukur angkasawan kita telah meninggal dunia 10 hari, kini selamat dikebumi"

Samy Vellu ditemuramah tentang program angkasawan negara.

Samy: "...Bagi saya, ini semua adalah satu pembaziran atas duit rakyat.

Kita sepatutnya tidak hantar mereka ke bulan, tapi hantar mereka pergi

matahari. Barulah USA , Russia , respect sama kita...."

Penemuramah: Tapi Dato' Seri, matahari kan panas. Macam mana mau pergi

sana ?

Samy: Cit! itu pasal la u tara jadi mintri. Saya suda lebey 30 tahun

jadi mintri, saya musti ada jalan penyelesaian. Kita jangan pergi siang,

manyak panas. kita pigi malam, baru ada sujuuuuuk.....

Find out what's brewing at Cyberjaya this November...

Find out what's brewing at Cyberjaya this November...: If you own a blogshop, have collected recycled goods to raise funds, sold stuff on forums, or have been actively involved in college/university events, YOU could potentially be an entrepreneur one day!Entrepreneurs in Malaysia are gathering to sharpen the entrepreneur spirit in you by offering their experiences, tips and imparting knowledge that made them who they are today. If you are an entrepreneur or university student below 30 and have big dreams to be a successful entrepreneur just like Joel Neoh, 28, CEO of Groupon Malaysia, then you won't want to miss the great opportunity to attend THE BIG BREW at Cyberjaya.
The Big Brew - BQe Summit 2011

Venue : Knowledge Development Center (KDC), Cyberjaya
Date : Saturday, 19th November 2011
Time : 9.00am – 5.30pm

Coretan AidilAdha

Ak balik ke kampung hari Sabtu yang lalu, time ak nak balik tu hanya tinggal aku dan Kimi saja kt umah kolej.
Memang bosan, dah la xde line internet masa tu.
Aku sepatutnya balik hari Jumaat tu dah, tapi disebabkan bebrapa masalah terpaksa tunda hari esoknya.
Well aku dengan yakinnya hari sabtu pagi tu pun bertolaklah menuju ke Pekeliling .
Aku sangt yakin tiket bas masih ade pasal sebelum-sebelum nie aku tak pernah beli tiket bas lebih awal.

Biasany bila sampai stesen bas aku akn beli rerus dari situ. Ni sebab aku tak suka beli awal2.
Tapi hari Sabtu tu memang malang (Ahad tu raya dah),setelah penat beratur panjang, berpeluh dan dah 2,3 batang rokok aku isap....

 "Jerantut pukul 3 satu"
"Jerantut pukul 9 mlm dik"

Aku terus blah. Kecewa akhirnya terpakse beraya kt KL jugak. Aku terus mengambil bas untuk ke umah kawan aku kat Bangsar.

Malamnya aku gatal kaki nak pegi Mid Valley. Setelah usha mengusha aku dah bertekad nak beli jugak baju melayu sepasang. Aku survey k…

Q&A

‎1) Lubang ape yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik.

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M

3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan
kepada saye.

7) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

8) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

9) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

10) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

11) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?

Answer: Neneknye si katak

12) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?

Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

13) Ape beza se…

Karipap

Ahh.. malasnya nak bangun. Ahh.. malasnya nak ambik tuala, malasnya nak berjalan pergi bilik air. Ahh.. malasnya nak gosok gigi, nak mandi? Pagi-pagi macam ni mesti sejuk kan?Baru pukul 6 pagi ni, sejuk la air tu. Lagi satu, nak solat Subuh lagi. Kat surau pulak tu, kena berjalan lagi. Balik solat nak kena paki baju sekolah, nak kena ikat tali kasut,tali leher. Haii, nak ke sekolah pun macam-macam nak kena ikat. Nasib baik tak kena ikat perut. Untunglah aku anak orang kaya. Tapi, aku malas lah nak buat semua kerja. Leceh betul. Kan best kalau kat asrama ni boleh bawak Mbak orang gaji kat rumah aku tu. Senang sikit kerja aku.Apasal lah mak bapak aku hantar aku kat ‘neraka’ ni?
Aku malas betul nak basuh baju, dah la pakai tangan pulak tu. Aku malas nak basuh kasut, kasut putih cepat kotor. Lecehlah. Satu lagi kalau hujung minggu warden asrama tak boleh tengok aku senang langsung. Ade je program. Gotong-royong lah,spot check loker, bilik lah. Kalau kotor kena denda pulak. Yang tu memang p…

Faceblog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA. TERIMA KASIH


Poverty is a cycle...but it can be broken.

Poverty is a cycle...but it can be broken.: The cycle of poverty is an issue that begins when a child is born into an extremely low income family and enters an environment that lacks stimulation. With lack of education, children grow up with low self-image due to improper attention from caring role-models.Delinquency, loitering, gangsterism and abuse are highly common amongst illiterate teenagers; further lowering their chances of obtaining a secure and steady job. The issue snowballs when these teenagers get involved in pre-marital sex and are forced to start families without a stable income. The poverty cycle will then be passed on to the next generation.How does the cycle end?Education.Dignity for Children promotes the importance of education and funds one-stop community-learning centres to help children between the age of 2-17 yrs old. All Dignity Education Programmes are based on the national curriculum as prescribed by the MOE, but incorporate Montesorri principles and philosop…

Oh Ya ..

Arman memandang kaku skrin laptop Aspire 4736 miliknya. Hendak saja dia menulis sesuatu tatkala membuka aplikasi Microsoft Word, tapi dia benar tiada idea langsung. "apa nak tulis ni? cerpen? sajak? pantun?" getusnya dalam hati. Esok guru kelasnye ada minta pada semua murid untuk siapkan satu bahan berunsurkan satera. Bahan tu esok hendak dibentangkan dan ada markah khas untuk kerja itu.Selain itu
Arman buntu, hendak ditulis apa ya?

 "Aku ni dah la bengap.. bakat menulis langsung tak ade"
Tiba-tiba Arman mendapat satu idea, ia terus mengconnectkan ke link internet rumahnye. Dibukaknye Google , lalu di taip 'sajak terbaik'.
Make kluorlah bermacam-macam tajuk sajak.
Di kliknya pada satu link, dia tertarik benar dengan tajuk sajak ni, '

"Berbagi Duka" karya Azfar Rian.



Kudengar patrum mendedas dari senapang
Menceritakan luka sebuah hutan
kulihat pukat diturunkan Meriwayat riba sebuah lautan
Ku dengar sesuatu melengking
antara tikton dan jarum jam
Kupeli…