Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

Faceblog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA. TERIMA KASIH


Poverty is a cycle...but it can be broken.

Poverty is a cycle...but it can be broken.: The cycle of poverty is an issue that begins when a child is born into an extremely low income family and enters an environment that lacks stimulation. With lack of education, children grow up with low self-image due to improper attention from caring role-models.Delinquency, loitering, gangsterism and abuse are highly common amongst illiterate teenagers; further lowering their chances of obtaining a secure and steady job. The issue snowballs when these teenagers get involved in pre-marital sex and are forced to start families without a stable income. The poverty cycle will then be passed on to the next generation.How does the cycle end?Education.Dignity for Children promotes the importance of education and funds one-stop community-learning centres to help children between the age of 2-17 yrs old. All Dignity Education Programmes are based on the national curriculum as prescribed by the MOE, but incorporate Montesorri principles and philosop…

Oh Ya ..

Arman memandang kaku skrin laptop Aspire 4736 miliknya. Hendak saja dia menulis sesuatu tatkala membuka aplikasi Microsoft Word, tapi dia benar tiada idea langsung. "apa nak tulis ni? cerpen? sajak? pantun?" getusnya dalam hati. Esok guru kelasnye ada minta pada semua murid untuk siapkan satu bahan berunsurkan satera. Bahan tu esok hendak dibentangkan dan ada markah khas untuk kerja itu.Selain itu
Arman buntu, hendak ditulis apa ya?

 "Aku ni dah la bengap.. bakat menulis langsung tak ade"
Tiba-tiba Arman mendapat satu idea, ia terus mengconnectkan ke link internet rumahnye. Dibukaknye Google , lalu di taip 'sajak terbaik'.
Make kluorlah bermacam-macam tajuk sajak.
Di kliknya pada satu link, dia tertarik benar dengan tajuk sajak ni, '

"Berbagi Duka" karya Azfar Rian.



Kudengar patrum mendedas dari senapang
Menceritakan luka sebuah hutan
kulihat pukat diturunkan Meriwayat riba sebuah lautan
Ku dengar sesuatu melengking
antara tikton dan jarum jam
Kupeli…

Petronas Deepavali Ad 2011

Petronas Deepavali Ad 2011: The journey to creating a better life, begins within us.It's the passion and determination to pursue something worthwhile.It's the dedication and effort to toil through challenges in our lives that ultimately makes our lives better.This commercial embodies that spirit, of the hardships and work that we put into providing for our loved ones.It's the mutual feeling of togetherness and the unbreakable human spirit that drives us to do our best.This is the light within all of us.May that light continue to burn bright.Happy Deepavali.

Giuliana Rancic fights breast cancer. Follow her lead and get an early mammogram today!

Giuliana Rancic fights breast cancer. Follow her lead and get an early mammogram today!: Looking fit and having one of the most interesting careers, Giuliana Rancic was all about living a year of fun this 2011. Planning to undergo IVF treatment to conceive a baby, Rancic was determined to have a child with husband, Bill Rancic even through her busy life as the co-host of E! News. However, all plans came to a standstill this mid-October as Rancic's mammogram test revealed that the 36 year old host was diagnosed with early stages of breast cancer.At a young age, Rancic was shocked with the life-threatening news and did not expect it coming. Not able to continue with her IVF treatment, Giuliana is still determined to have a full recovery and would still like to be a mother one day. Coming out to the public wasn't easy after receiving the

Selamat hari ....

20hb 10 yg lalu aku genap berumur 22 tahun. haha , da tue jgk aku nie rupenye . Cam biase, xde ape2 yg spesel pd hri jd aku. Ak xkesah pon ade org smbt ke tak bday aku ni psl last time ak clbrte bday aku pon time aku darjah empat dulu .. Lamae tuu ..


Ok, actually aku bukan nk citer psl bday aku, haha..
Nk gtaw kt sini yg aku secara tak sedar upenye sahdah 3 tahun berblogging nie. First blog aku ialah http://sungaibadak.blogspot.com/

entry first brtrikh 1februari, the first n last entry kot .. Entry pon psl politik. Pasal kebetulna thun tu aku kat Kuala Terengganu, ade plak PRK time tu, so influence politik time tu turut tempias kt aku . But aku tak ckup mase untuk maintain kan blog tu. First sbab ak takde lappy sndiri, on9 pon kt cc je tu pun seb bek cc dekat. Second sebab time tu ak bz dengn keje. Blik lewat, then nk rehat2 lagi , so memang tak ckup mase la nk update kann .. Sjak aku msuk u ni la aku mule aktif berblog balik. Internaet ok n ade lappy sndirik, so nk update blog pon rase …

Unbelievable, Papa John's set meals at RM9.90 and Free drinks at Capriciossa!

Unbelievable, Papa John's set meals at RM9.90 and Free drinks at Capriciossa!: Share more moments of laughter with your friends over a tantalising lunch. With Standard Chartered Card, savour your favourite flavours every day and enjoy more of The Good Life™. Find out more about the dining offer choices.

How can you eat that cute panda?

How can you eat that cute panda?: Millions of people around the globe look into the future hoping for a brighter one with each new day.
But we could lose our natural gifts.
Everyday someone consumes an endangered species.
Everyday someone pollutes the ocean, killing healthy marine life.
Everyday a forest is threatened by deforestation.
Everyday wildlife gets killed for sale.Without healthy forest and marine ecosystems, our food supply would be adversely affected. Without healthy forests, we could lose our freshwater sources, ultimately depreciating our quality of life.
By helping to protect our environment, we are also protecting our livelihoods, food and water supply; securing our good quality of life and our children's bright future.
Make the right call and pledge to

Pertama kali di Malaysia: Pencarian harta karun Online Xplorasi Klik Berita Harian

Pertama kali di Malaysia: Pencarian harta karun Online Xplorasi Klik Berita Harian: Ini bukan pencarian harta karun yang biasa… ini adalah pencarian harta karun online! Sekarang kami boleh mengalami sensasi pencarian harta karun daripada keselesaan rumah. Apakah harta karun kita boleh dapat? Wang tunai yang berjumlah lebih daripada RM75,000. Sertailah Xplorasi Klik Berita Harian Sekarang!

Keje Berlambak

Time aku tulis nie ak tengah agak tensen sket .. Pagi nie kul lapan ade group presentation, n kna submit report  lg. Huh, malang sungguh dalam mase yg same line Maxis takde, lost. Pa hal tah, hishhh mmg menyusahkan, aku nk tye psl kerje untuk slide pagi nie kt mmber aku but  dsebabkn xde line... huhu. Susah tol .. Internet laju plak (wifi) tp kwn aku tu plak tak online ,..
Arghhh, glerr stress arh camnie ..

Mencari jawapan dari Kaunselor UiTM

Minggu lepas aku saje jer bukak web Uitm, dlm dok usha2 tu tetube tergerak hati nak bukak e-kaunselor. So after plih kaunselor (pempuan n cun ofkos) aku mula bertanya soalan tentang kekurangan personaliti aku berkaitan komunikasi . Bru tadi aku cek email, dpt jwpn dr kaunselor tu. Jawapannye mcam ni:




Assalamualaikum wmw,

Pertama sekali, mohon maaf atas kelewatan membalas. Saya baru pulang dari
Induksi (16 Sept-29 Sept) dan di sana ada masalah dengan internet
connection.

Abdullah hussain, suka untuk saya ingatkan bahawa e-kaunseling ini agak
terbatas & jawapan saya juga terbatas. Tapi insyaallah, saya akan cuba
jawab sebaiknya. Suka juga untuk saya maklumkan bahawa kaunselor bukan
penyelesai masalah seseorang,tetapi hanyalah seseorang yang membantu
menunjukkan jalan dan memberi maklumat pada anda. Segala keputusan dan
pilihan jalan penyelesaian yang tepat adalah ditangan anda.

Abdullah,setiap orang daripada kita ini berbeza. Dari segi personalitinya,
pemikiran, gaya hidup dan per…

Wordless Wednesday #2

Kadang-kadang ...

Pagi tadi seusainya mandai dan bersolek bagai, aku dibgtaw kelas bermula lewat setengah jam, kul 8.30 .. So aku ingat nak turun  ke bawah and beli nasik lemak kat depan nun .. Bukan ape, nasik lemak situ sedap woo .. Tringat nasik lemak kat Pahang lau aku makan nasik tu. Karipap die pon best. So aku tepakse salin pakaian biasa.
Then aku pun turunlah ke bawah, selangkah aku hendak keluar melintasi pintupagar utama aku terlihat kelibat pak guard. Bukan sorang tapi 4 orang. 'eishh, ramai plak, pa hal nie'? aku bertanye dalam hati. Seperti rasa firasat aku sorang pak guard nie (abang sebenarnye) panggil aku. 'dik, plajar sini ke org luar" tye beliau. Aku dengan terpinga2 "student" , jawbku ringkas..
'dik kena pakai kad pelajar, ni pasal nk bezakan org luar ngn org dalm, sbb bru nie ade report  n tangkapan ade org luar ceroboh kampusnie, lepas nie pakai ea .." terangnya panjang lebar.
Hmm rupenyer ade org luar menceroboh, no wonder la pak guard bukan mai…

X ckup masa..

salam .. sem nie adalah waktu yang amat kritikal bagi aku, apa taknya jumlah jam kredit aku semester ni ialah 24jam. Memang aku jrg online la kan nak2 plak line internet slow dtambah aku dah tak pakai berukband .. Hmm, aku pernah tringat dengar ceramah seorang ustaz ni,katanya "kita manusia jangan merungut kerana takde masa sebab Allah bagim sama rata setiap org 24jam tak lebih tak kurang, tinggal manusia saja yang nak mengaturnya'.
dalam kesibukan semester nie aku hampir terlupa bahawa pengurusan masa yang bijak adalah amat penting jika kita tak mahu ketinggalan di belakang, tambah lagi pada zaman sekarang ni masa terasa begitu cepat berlalu. Aku selalu alpa dan banyak membuang masa, apapun sem ni aku cuba lah kuatkan diri untuk membahagikan masa dengan betul.