Thursday, October 27, 2011

Faceblog


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Is the new Maxis Home Broadband available in your area?

Is the new Maxis Home Broadband available in your area?: So how fast is 30Mbps? Surf without lag, YouTube by just pressing

Poverty is a cycle...but it can be broken.

Poverty is a cycle...but it can be broken.: The cycle of poverty is an issue that begins when a child is born into an extremely low income family and enters an environment that lacks stimulation. With lack of education, children grow up with low self-image due to improper attention from caring role-models.Delinquency, loitering, gangsterism and abuse are highly common amongst illiterate teenagers; further lowering their chances of obtaining a secure and steady job. The issue snowballs when these teenagers get involved in pre-marital sex and are forced to start families without a stable income. The poverty cycle will then be passed on to the next generation.How does the cycle end?Education.Dignity for Children promotes the importance of education and funds one-stop community-learning centres to help children between the age of 2-17 yrs old. All Dignity Education Programmes are based on the national curriculum as prescribed by the MOE, but incorporate Montesorri principles and philosophies in execution. This means that proper training is carried out for volunteers who wish to become teachers.
With over 14,000 children in Malaysia who do not have access to school, teachers are in great demand in foundations such as Dignity. The life-changing work of Dignity for Children Foundation is only made possible through the continued help and support of people like you! Get involved and become a seed of change in a child’s life today.

Tuesday, October 25, 2011

Oh Ya ..


Arman memandang kaku skrin laptop Aspire 4736 miliknya. Hendak saja dia menulis sesuatu tatkala membuka aplikasi Microsoft Word, tapi dia benar tiada idea langsung. "apa nak tulis ni? cerpen? sajak? pantun?" getusnya dalam hati. Esok guru kelasnye ada minta pada semua murid untuk siapkan satu bahan berunsurkan satera. Bahan tu esok hendak dibentangkan dan ada markah khas untuk kerja itu.Selain itu
Arman buntu, hendak ditulis apa ya?

 "Aku ni dah la bengap.. bakat menulis langsung tak ade"
Tiba-tiba Arman mendapat satu idea, ia terus mengconnectkan ke link internet rumahnye. Dibukaknye Google , lalu di taip 'sajak terbaik'.
Make kluorlah bermacam-macam tajuk sajak.
Di kliknya pada satu link, dia tertarik benar dengan tajuk sajak ni, '

"Berbagi Duka" karya Azfar Rian.



Kudengar patrum mendedas dari senapang
Menceritakan luka sebuah hutan
kulihat pukat diturunkan
Meriwayat riba sebuah lautan
Ku dengar sesuatu melengking
antara tikton dan jarum jam

Kupelihara kalian, burung-burungku
(disangkar ini)
Kupelihara kalian, ikan-ikan karang
(di akuarium ini)
kupelihara diriku disini

Apakah yang lebih membahagiakan kita
selain berbagi duka
kau sepertiga, kau sepertiga, aku sepertiga
di dunia kita bertiga.

Tanpa membaca habis sajak tersebut , terus di copy pastenya ke dalam microsoft Word.
"Hmm bagus sajak ni, tapi kalau kantoi aku tiru habislah aku, haa baik aku ubah tajuknya" kata Arman dalam hatinya.


'Berbagi Pilu'


"Yesss, akhirnya siap jugak sajk masterpiece aku" jeritnya kegirangan. 


Esoknya Cikgu Zul masuk ke kelas 5 Dinamik.


"Assalamualaikum cikgu'"
"Waalaikumsalam, duduk semua"
'Kelas, now boleh pass up kerja yang cikgu beri semalam, ok" kata Cikgu Zul dalam bahasa rojak walaupun beliau sendiri ialah guru Bahasa Melayu.
 Arman dengan bangga berdiri sambil memegang sehelai kertas A4, semua budak kelas tercengang-cengang dek tindakannya kerana setahu mereka Arman ni antara pelajar terbengap dalam kelas ni.


"Cikgu, ni saya punya" kata Arman seraya berjalan menuju ke arah meja guru untuk menyerahkan 'hasil kerja beliau'


"Wah Arman, im impressed, awak berjaya lakukannya" kate Cikgu Zul sambil tersengeh-sengeh  kambing. Satu sengihan perli terlukis dimukanya.
"err , impressed tu ape cikgu?" Arman kehairanan bila Cikgu Zul menyebut perkataan yang tak pernah didengarnya .


"Dah-dah, takda apa, awak boleh duduk" kata Cikgu  Zul acuh tak acuh. Dia langsung tak melihat hasil kerja Arman.
"Ok semua dah hantar kan?" tanya Cikgu Azman.
"Sudah cikgu" jawab murid-murid.


'Baiklah, satu berita gembira lepas ni saya akan meneliti hasil kerja kamu, dan mana-mana hasil kerja yg bertuah akan terima hadiah istimewa selain tu sekolah akan menjemput sasterawan negara yang baru, cikgu pun tak ingat name dia. Ok klas bersurai" terang Cikgu Zul, hatinya tak sabar nak keluar walaupun waktu mengajar belum pun habis sebenarnya. Tadi dok terbayang-bayang kueh cucur masakan Mak Jah di kantin sekolah, lapar benar perot beliau.


Suasana dalam bilik guru SMK Pasir Tembaga betul-betul havoc. Dengan buku-buku bersepah (baca tak tersusun) , kedudukan meja guru berterabur. Guru-guru wanita pula pot-pet2 mengumpat dan bergosip, sementare guru lelaki ada yang berFB, poker dan maen PES12. 
Tatkala Cikgu Zul menjengah masuk, die terus menuju ke mejanya.


"Kau tahu tak Far, budak kelas aku yang paling bengap si Arman tu hantar kerja dia beb. Terkejut aku" Cikgu Zul membuka cerita sambil berharap Cikgu Farhan melayannya. Cikgu Farhan pulak lain, dia dok asyik menanda buku pelajar, almaklumlah guru baru posting.


"Hah? yaka?" balas Cikgu Farhan sambil acuh tak acuh.
"Kau tengok neh" Cikgu Zul memberikan kertas sajak Arman kepada Cikgu Farhan.


"cikgu, nie betul kah Arman yang buat nie? bagus betul tulisan dia" kata Cikgu Farhan .
"bak sini aku tengok" kata Cikgu Zul smbil meminta semula kertas yang diberinya tadi.
'"eh, yalah bagus jugak Arman ni, tak sangka betul, nampaknya aku rasa dia lah pemenangnye, malas dah aku nak cari yang lain" Kata Cikgu Zul.
Cikgu Farhan tak membantah, lagi pula dia guru Sains bukannya  sastera.


Arman baru sahaja selesai mandi, ayahnya pula baru pulang kerja. Sayogia ayahnya masuk Arman tiba menggatal nak bertanya. 

"Yah, sape Sasterawan Negare ea?"
"Datuk Azfar Rian, man"
"ooh"
"Knape tiba-tiba tanye ni?"
"Takda apa-apa lah, saja tanya la"
Arman menggeleng-geleng kepalanya macam Mamak Penang , dia rase macam pernah dengar nama tu, tapi di mana ya?








 Pagi Isnin itu  cuaca agak mendung, angin bertiup sepoi-sepoi bahasa. Tatkala perhimpunan seperti lazimnya untuk pelajar sekolah diadakan di tapak perhimpunan sekolah, sekonyong-konyongnya pelajar SMK Pasir Tembaga terkejut kerana diumumkan oleh ketua pengawas bahawa perhimpunan akan diadakn dalam dewan sekolah. Bukan berdiri tapi duduk!


"Kita berbesar hati kerana kesudian Datuk Sasterawan Negara untuk menerima pelawaan kita" ucap Tuan Pengetua sambil tersengih-sengih, mengubah posisinya lalu memandang ke arah sosok tubuh Sasterawan Negare (SN). SN pula hanye tersenyum sumbing, senyum buat-buat sebenarnya.


Tuan Pengetua terus  berkata, " Buat pengetahuan SN sekolah kite sebenarnya mempunyai ramai pelajar yang berbakat dalam bidang sastera, oleh itu saya tanpa segan silu nak menjemput Arman Razali dari kelas 5Dinamik untuk menyampaikan karyanya yang btelah berjaya memenangi pertandingan Sayembara Puisi Daerah Pasir Tembaga, dipersilakan!" jerit Pengetua secara meriah. 


Sekalian guru terkejutlah amat, ade terbeliak matanya, ade saling berbisik dan ada yang saling bersoseh-soseh antara mereke.
"Pandai benor pengetua aku ni memungkor, sejak bile lah daerah nie ade buat sayembara puisi" Kata Cikgu Zul dalam hati sambil  duduk berpeluk tubuh dan bersilang kaki.


Announcer (pengawas bertugas/MC) majlis pulak kehairanan patutnya dia yang umumkan yang Arman ni pemenang pertandingan peringkat sekolah , pasal apa si Pengetua ni pula umumkan, dah la lain yang diumumkan nya.

Maka tahulah si MC tu akan kebobokan Pengetuanya.


Arman melangkah dengan bangga , tatkala dia mencapai mikrofon sempat ia mengerling ke arah SN, SN pulak menghadiahkan senyuman. 


"Berbagi Pilu" ucap Arman sedikit gementar.


SN cube mendengar dengan penuh minat.





Kudengar patrum mendedas dari senapang
Menceritakan luka sebuah hutan
kulihat pukat diturunkan
Meriwayat riba sebuah lautan
Ku dengar sesuatu melengking
antara tikton dan jarum jam

Kupelihara kalian, burung-burungku
(disangkar ini)
Kupelihara kalian, ikan-ikan karang
(di akuarium ini)
kupelihara diriku disini

Apakah yang lebih membahagiakan kita
selain berbagi duka
kau sepertiga, kau sepertiga, aku sepertiga
di dunia kita bertiga.
Muke SN merah padam.

Sekian, Tammat.


Glosari
Memungkor=temberang
Bobok= temberang, menipu














An American soccer star playing for Palestine

An American soccer star playing for Palestine

Monday, October 24, 2011

Petronas Deepavali Ad 2011

Petronas Deepavali Ad 2011: The journey to creating a better life, begins within us.It's the passion and determination to pursue something worthwhile.It's the dedication and effort to toil through challenges in our lives that ultimately makes our lives better.This commercial embodies that spirit, of the hardships and work that we put into providing for our loved ones.It's the mutual feeling of togetherness and the unbreakable human spirit that drives us to do our best.This is the light within all of us.May that light continue to burn bright.Happy Deepavali.

Sunday, October 23, 2011

Giuliana Rancic fights breast cancer. Follow her lead and get an early mammogram today!

Giuliana Rancic fights breast cancer. Follow her lead and get an early mammogram today!: Looking fit and having one of the most interesting careers, Giuliana Rancic was all about living a year of fun this 2011. Planning to undergo IVF treatment to conceive a baby, Rancic was determined to have a child with husband, Bill Rancic even through her busy life as the co-host of E! News. However, all plans came to a standstill this mid-October as Rancic's mammogram test revealed that the 36 year old host was diagnosed with early stages of breast cancer.At a young age, Rancic was shocked with the life-threatening news and did not expect it coming. Not able to continue with her IVF treatment, Giuliana is still determined to have a full recovery and would still like to be a mother one day. Coming out to the public wasn't easy after receiving the

Saturday, October 22, 2011

Selamat hari ....

20hb 10 yg lalu aku genap berumur 22 tahun. haha , da tue jgk aku nie rupenye . Cam biase, xde ape2 yg spesel pd hri jd aku. Ak xkesah pon ade org smbt ke tak bday aku ni psl last time ak clbrte bday aku pon time aku darjah empat dulu .. Lamae tuu ..


Ok, actually aku bukan nk citer psl bday aku, haha..
Nk gtaw kt sini yg aku secara tak sedar upenye sahdah 3 tahun berblogging nie. First blog aku ialah http://sungaibadak.blogspot.com/

entry first brtrikh 1februari, the first n last entry kot .. Entry pon psl politik. Pasal kebetulna thun tu aku kat Kuala Terengganu, ade plak PRK time tu, so influence politik time tu turut tempias kt aku . But aku tak ckup mase untuk maintain kan blog tu. First sbab ak takde lappy sndiri, on9 pon kt cc je tu pun seb bek cc dekat. Second sebab time tu ak bz dengn keje. Blik lewat, then nk rehat2 lagi , so memang tak ckup mase la nk update kann .. Sjak aku msuk u ni la aku mule aktif berblog balik. Internaet ok n ade lappy sndirik, so nk update blog pon rase sronok. Actually tiap kali idea muncul atau terlintas dalam minda nie, nak jer catatkan kat blog nie, tp ble open blig jer , ilang plak idea tu. Haishhh. Mcm mane eah nk menulis dengan baik? nak tarik audiens? Aku menulis memang care aku la, aku tak pandai nak  tulis ayat2 cantik, tersusun atau ade unsur2 humor . Ermm, maybe kalau nak menulis nie memerlukan fokus baru  penulisan kite tu mencapai ape yg kite nak tulis. Berbalik kepade blog aku yg lame tu, blog tu memang aku dah tak usik dah, dah tinggal sejarah. Bile dh ade blog baru nie, dah hias cantik2 malas pulak nak amek tahu blog lame tu. Malas nak byk2 blog, macam serabut plak kan .

Friday, October 21, 2011

Unbelievable, Papa John's set meals at RM9.90 and Free drinks at Capriciossa!

Unbelievable, Papa John's set meals at RM9.90 and Free drinks at Capriciossa!: Share more moments of laughter with your friends over a tantalising lunch. With Standard Chartered Card, savour your favourite flavours every day and enjoy more of The Good Life™. Find out more about the dining offer choices.

Kindergarten Percuma untuk anak anda, macam mana nak dapat?

Kindergarten Percuma untuk anak anda, macam mana nak dapat?: Video infomercial tentang Prasekolah daripada GTP Program Transformasi Kerajaan.

Maybank is back with another fun game for Deepavali

Maybank is back with another fun game for Deepavali: Cuztomise your avatar, decorate your house and earn Tiger Points. Play now! Powered by Maybank.

How can you eat that cute panda?

How can you eat that cute panda?: Millions of people around the globe look into the future hoping for a brighter one with each new day.
But we could lose our natural gifts.
Everyday someone consumes an endangered species.
Everyday someone pollutes the ocean, killing healthy marine life.
Everyday a forest is threatened by deforestation.
Everyday wildlife gets killed for sale.Without healthy forest and marine ecosystems, our food supply would be adversely affected. Without healthy forests, we could lose our freshwater sources, ultimately depreciating our quality of life.
By helping to protect our environment, we are also protecting our livelihoods, food and water supply; securing our good quality of life and our children's bright future.
Make the right call and pledge to

Pertama kali di Malaysia: Pencarian harta karun Online Xplorasi Klik Berita Harian

Pertama kali di Malaysia: Pencarian harta karun Online Xplorasi Klik Berita Harian: Ini bukan pencarian harta karun yang biasa… ini adalah pencarian harta karun online! Sekarang kami boleh mengalami sensasi pencarian harta karun daripada keselesaan rumah. Apakah harta karun kita boleh dapat? Wang tunai yang berjumlah lebih daripada RM75,000. Sertailah Xplorasi Klik Berita Harian Sekarang!

Monday, October 17, 2011

Keje Berlambak

Time aku tulis nie ak tengah agak tensen sket .. Pagi nie kul lapan ade group presentation, n kna submit report  lg. Huh, malang sungguh dalam mase yg same line Maxis takde, lost. Pa hal tah, hishhh mmg menyusahkan, aku nk tye psl kerje untuk slide pagi nie kt mmber aku but  dsebabkn xde line... huhu. Susah tol .. Internet laju plak (wifi) tp kwn aku tu plak tak online ,..
Arghhh, glerr stress arh camnie ..
Kna present tajuk nie la, pasal library nie.

Thursday, October 13, 2011

Mencari jawapan dari Kaunselor UiTM


Minggu lepas aku saje jer bukak web Uitm, dlm dok usha2 tu tetube tergerak hati nak bukak e-kaunselor. So after plih kaunselor (pempuan n cun ofkos) aku mula bertanya soalan tentang kekurangan personaliti aku berkaitan komunikasi . Bru tadi aku cek email, dpt jwpn dr kaunselor tu. Jawapannye mcam ni:




Assalamualaikum wmw,

Pertama sekali, mohon maaf atas kelewatan membalas. Saya baru pulang dari
Induksi (16 Sept-29 Sept) dan di sana ada masalah dengan internet
connection.

Abdullah hussain, suka untuk saya ingatkan bahawa e-kaunseling ini agak
terbatas & jawapan saya juga terbatas. Tapi insyaallah, saya akan cuba
jawab sebaiknya. Suka juga untuk saya maklumkan bahawa kaunselor bukan
penyelesai masalah seseorang,tetapi hanyalah seseorang yang membantu
menunjukkan jalan dan memberi maklumat pada anda. Segala keputusan dan
pilihan jalan penyelesaian yang tepat adalah ditangan anda.

Abdullah,setiap orang daripada kita ini berbeza. Dari segi personalitinya,
pemikiran, gaya hidup dan perbuatan. Daripada apa yang ditulis saya
simpulkan bahawa anda perlukan panduan/tips untuk beerkomunikasi dengan
pelajar perempuan. Betulkan saya jika saya salah.

Salah satu tips yang paling mudah adalah mulakan dengan senyuman. Senyuman
adalah salah satu bentuk non verbal communication yang positif & efektif.
Biasakan memberi senyuman kepada para rakan perempuan anda.Dan biasanya
bila anda senyum pada orang lain, orang tersebut akan senyum kembali pada
anda. Dan insyaallah, bila anda tersenyum pada mereka & mereka menjawab
dengan senyuman, maka anda telah pun diterima sebagai ‘in group’ mereka.

Antara sebab mengapa kita sukar berkomunikasi dan malu dengan orang lain
adalah kerana kita tidak biasa, tidak selesa ataupun tidak ada perasaan ‘in
group’.Jadi anda perlu selesakan diri anda dan cipta perasaan ‘in group’
dengan mereka dahulu.

Bila anda dah selesa, Insyaallah anda akan boleh berkomunikasi dengan
mereka. Take ur time & no need to rush.

Abdullah, tips yang saya berikan ini hanyalah satu tips yang umum dan
mungkin ianya tidak sesuai dengan situasi anda. Jika anda rasa anda perlu
berbicara lebih lanjut dengan saya tentang perkara ini, just let me know.
Dan sekiranya anda rasa tidak selesa untuk berbicara dengan saya , anda
boleh pilih untuk berjumpa dengan para kaunselor lelaki yang anda rasa
lebih selesa.

Saya berharap agar tips yang saya berikan ini dapat membantu anda. All the
best & Moga dipermudahkan segala urusan.

Monday, October 10, 2011

Kadang-kadang ...

Pagi tadi seusainya mandai dan bersolek bagai, aku dibgtaw kelas bermula lewat setengah jam, kul 8.30 .. So aku ingat nak turun  ke bawah and beli nasik lemak kat depan nun .. Bukan ape, nasik lemak situ sedap woo .. Tringat nasik lemak kat Pahang lau aku makan nasik tu. Karipap die pon best. So aku tepakse salin pakaian biasa.
Then aku pun turunlah ke bawah, selangkah aku hendak keluar melintasi pintupagar utama aku terlihat kelibat pak guard. Bukan sorang tapi 4 orang. 'eishh, ramai plak, pa hal nie'? aku bertanye dalam hati. Seperti rasa firasat aku sorang pak guard nie (abang sebenarnye) panggil aku. 'dik, plajar sini ke org luar" tye beliau. Aku dengan terpinga2 "student" , jawbku ringkas..
'dik kena pakai kad pelajar, ni pasal nk bezakan org luar ngn org dalm, sbb bru nie ade report  n tangkapan ade org luar ceroboh kampusnie, lepas nie pakai ea .." terangnya panjang lebar.
Hmm rupenyer ade org luar menceroboh, no wonder la pak guard bukan main bersiap siaga skrg. Anyway aku tak marah or rase ape2 pun.
Selesainya membeli makanan, aku nek rumah and menjenguk kebawah, mengusha2 kt pondok guard tu, nk tengok brpe org kene nasihat n tahan ngn pak guard tu .. Hehehe .
Memang agak ramai jugak kna tahan, then aku nmpk ade fews student yang mengomel semacam sambil muke masam , macam tak puas hati je ngn pak guard tu. Haaisshh ..

Aku bukan ape, pada aku kita nie manusia pelik2 sikit. Dulu pernah time ade berlaku kes kecurian n ceroboh kampusnie, banyak gak student yang menyalahkan pak guard, tak buat keje lah , malas la mcm2 lagi.
Pondok pengawal keselamatan UiTM Puncak Perdana ,Kolej Jasmin.
But now bile guard mengambil langkah berjaga2 untuk keselamatan student, student plak yang merungut. Hmm, spatotnye bile berlaku kes2 seperti penceroobohan atau kecurian ni and bile pihak pentadbiran ade inisiatif untuk mencegah daripada ianya berulang, aku rase eloklah kite follow jer rules kan? Takyah nak membangkang sgt eaa, bangkang pon biar bertempat.
sekian

Hidup Biar Berjasa

Friday, October 7, 2011

X ckup masa..

salam .. sem nie adalah waktu yang amat kritikal bagi aku, apa taknya jumlah jam kredit aku semester ni ialah 24jam. Memang aku jrg online la kan nak2 plak line internet slow dtambah aku dah tak pakai berukband .. Hmm, aku pernah tringat dengar ceramah seorang ustaz ni,katanya "kita manusia jangan merungut kerana takde masa sebab Allah bagim sama rata setiap org 24jam tak lebih tak kurang, tinggal manusia saja yang nak mengaturnya'.
dalam kesibukan semester nie aku hampir terlupa bahawa pengurusan masa yang bijak adalah amat penting jika kita tak mahu ketinggalan di belakang, tambah lagi pada zaman sekarang ni masa terasa begitu cepat berlalu. Aku selalu alpa dan banyak membuang masa, apapun sem ni aku cuba lah kuatkan diri untuk membahagikan masa dengan betul.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ratings and Recommendations

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jobdirumah