Skip to main content

Coretan AidilAdha

Ak balik ke kampung hari Sabtu yang lalu, time ak nak balik tu hanya tinggal aku dan Kimi saja kt umah kolej.
Memang bosan, dah la xde line internet masa tu.
Aku sepatutnya balik hari Jumaat tu dah, tapi disebabkan bebrapa masalah terpaksa tunda hari esoknya.
Well aku dengan yakinnya hari sabtu pagi tu pun bertolaklah menuju ke Pekeliling .
Aku sangt yakin tiket bas masih ade pasal sebelum-sebelum nie aku tak pernah beli tiket bas lebih awal.

Biasany bila sampai stesen bas aku akn beli rerus dari situ. Ni sebab aku tak suka beli awal2.
Tapi hari Sabtu tu memang malang (Ahad tu raya dah),setelah penat beratur panjang, berpeluh dan dah 2,3 batang rokok aku isap....

 "Jerantut pukul 3 satu"
"Jerantut pukul 9 mlm dik"

Aku terus blah. Kecewa akhirnya terpakse beraya kt KL jugak. Aku terus mengambil bas untuk ke umah kawan aku kat Bangsar.

Malamnya aku gatal kaki nak pegi Mid Valley. Setelah usha mengusha aku dah bertekad nak beli jugak baju melayu sepasang. Aku survey kat Jusco, Carefour n Kamdar (aku g kdai murah2 jer, xde dwet).

Akhirnya aku beli baju melayu sepasang kat kamdar, harga boleh thn laa.
Paginya aku beraya di umah kawan aku. Aku sekadar sembahyang raya dan dengar khutbah saja. Lepas tu trus naik umah, tido+on9.

Keesokan paginya aku bertolak semula ke Pekelinling. Kali ni aku agak tiket bas mesti ade punye.

"Jerantut 6 petang dik"
Aduhhh. Aku mengeluh sedikit, tapi aku beli jugak. Jarum jam time tu menunjukkan jam 3ptg. Aku dok tpikir sementara menuggu jam 6 apa nak dibuat.
Aku beli Sinar. Baca..... Bosan jugak.
Aku naik monorail dan turun kat Chow Kit. Hjatnya nak usha barang-barang murah.

Mak aaiiihhh, punya lah ramai indon. Aku rase dah macam kat indon time tu. Dari kedai makan (ade  kdai makan jawa , pdang n minang), hampir semua peniaga adelah indon. Hatta gerai pisang goreng pun.

Aku jalan lagi, masuk area gerai2 bundle. Aku tengok penjual dia plak semua Bangla. Pehhh. Ni Malaysia ke beb? Usha punya usha ak pegi plaza tar, cm plaza n beberapa tempat. Murah, tapi aku tak beli satu habuk pun. Pkul 5stgh aku pg balik pekeliling n lega, bus da ade.

Aku kat umah makan daging sesaje. Sampai aku naik pening. 2 hari aje aku kat rumah. Semalam aku ke stesen bus, lega tiket dah beli. Aku pun park beg aku kat stesen bus nie. Indon penoh, then aku tengok tourist couple nie. Biasenye foreigner org putih if datang Jerantut satu tempat jer dorg nk pegi. Taman Negara.

Aku persan care dorang berckp dorg nie org France. Aku pon nk try converse dengan dorg, maklumlah kt kampus bahasa ketiga yg aku ambil France.

Aku usha2 la minah ni, muke cam sombong jer. Eishh, nak tego ke x? Nnt dorg tak layan. Aku cube beranikan diri tegur. Bukan ape, time2 mcm nie la kite nak praktikkan ape yg kite belajar.

"Vousetes Fracaise" aku tanye dengan telo2 melayu.
"Oui, " dengan senyum manis gembira dorng jawb.

Wah, aku ingt dorg sombong, myb dorg gembire sebab ade org yg bleh ckp France.
Aku tye lagi,
"Vous parle anglai"?

"Oui" pastu dye ckp ape tah, pnjg lebar plak die ckp,aku pon tak pahm . Aku pon sambil angguk pale "oui3x"

haha.. aku tye lg
"ou alle vou" pahtu dia kap, "tmn negara , bla bla,bla"

senyap.

Tibe2 aku ckp, Au revoir sambil senyum.
Aku takut depa ckp pnjg2 plak mati aku tak paham.
Aku terus naik bas.
Menuju ke Kuala Lumpur.

Comments

Popular posts from this blog

Jiran Gedik

Ajim berasa letih. Letih sangat. Hari ni kelas full. Pagi kelas Pendidikan Islam, tengah hari tadi kelas Bahasa Mandarin baru tadi pkul sembilan dia habis kelas Fundamental Science. Pehh memang penat.

Sebab tu la Ajim benci hari isnin,  monday sickness gitu. Tapi apekan daya. Hidup sebagai pelajar memang la gitu. Penat sekarang, senang kemudian hari.

Sampai-sampai blik je terus dilemparkan beg galasnya yang sedari tadi disandangnya sepanjang hari. Dengan kemeja, tali lehar dan stokin serta seluar slack yang masih tak bersalin dia terus menghempaskan badannya ke atas tilam.

Ahh nikmat sungguh, penat2 gini terus baring. "ehh kejap2, ak kena cek facebook aku ni , td apelah si Tina tu dok post status, mcam perli2 aku je" getus Ajimtibe2 seraya bangun mengidupkan suis laptopnya.

Pintu bilik dikunci rapat. Ahh panas pulokk. Tingkap dibuka luas2 biar angin menyerbu masuk.

Rumah Ajim rumah flat tingkat atas. Setentang rumahnya ada orang menyewa jugak. Student juniornye kat kampus j…

Jerantut : Adakah faktor migrasi mempengaruhi kadar populasi ?

Bismillahitaala.

Berbicara mengenai Jerantut, sebuah bandar yang berpenduduk seramai 88037 dengan seramai 4157 orang adalah warga asing (berdasarkan bancian Jabatan Perangkaan Malaysia, boleh rujuk http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Pahang.pdf). Daripada jumlah keseluruhan penduduk hanya 9747 orang sahaja yang berbangsa Cina. Kalau kita ke bandar Jerantut sebahagian besar perniagaan, bangunan dan perumahan adalah milik kaum Cina. Taburan Penduduk kaum Cina yang ramai dapat dilihat di Sg Jan, Sg Lekuk, taman2 perumahan sekitar Jerantut dan sekitar Pekan Damak.


Berbanding bandar lain seperti Kuantan (427515 ), Temerloh (158724), Pekan (103839), Maran (111056),  Rompin (109599), Raub (91731) dan Bentong (114397) Jerantut boleh dikira berpenduduk sedikit.  Kalau Kuantan sebagai ibu negeri tidak heranlah ramai orang di situ. Dengan status ibu negeri semua pejabat pentadbiran bertumpu disitu. Dengan ada lagi pelabuhan serta berp…

Seputar On Hiatus, Penulisan dan Menghantar Manuskrip.

Memang sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Hampir dua tahun ianya tidak terusik langsung. Lagipun saya yakin blog ini tidaklah mempunyai pengikut pembacanya yang tetap. Kehilangan saya ini tentunya tidak dirindui orang. Ini bukanlah bermaksud saya tidak menulis terus, membenci dunia penulisan sehingga saya tidak lagi mengetik papan kekunci komputer. Tidak. Malahan saya telah memekar kemahiran saya dalam penulisan fiksyen. Mengapa fiksyen? Kerana realiti itu semakin menjemukan, merenyahkan dan memeningkan kita manusia ini. Jadi apalah salahnya memilih fiksyen untuk melarikan diri seketika daripada realiti yang menakutkan itu, bukan? Ada banyak yang hendak saya celotehkan disini. Tempoh hampir dua tahun tanpa kemaskini tentunya membuatkan saya mahu bercerita perihal yang banyak. Antaranya:
1.Penulisan Sebenarnya minat menulis saya bercambah sejak sekolah rendah lagi. Semasa saya di sekolah menengah saya banyak tulis sajak. Sekarang entah kemana perginya koleksi sajak-sajak itu. P…