Skip to main content

Posts

Showing posts from August 25, 2011

Budi bahasa Budaya kita.

Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan negara kita, Malaysia.
Yes, bahasa Melayu, bukan Bahasa Malaysia. Walaupun ramai orang panggil bahasa Malaysia, aku prefer bahasa Melayu. Pasal apa?

hmm, bagi aku janganlah hanya kerna kita ni negara yang berbilang bangsa maka kita nak hilangkan identiti Melayu itu. Melayu tetaplah Melayu weii.

Ok, ak bukan nak berceloteh pasal polemik bahasa Melayu/Malaysia.
Apa yang aku nak utarakan disini ialah mengenai penggunaan bahasa dan juga adab-adab dalam berbahasa.
Mutakhir ni, aku lihat  perkembangan internet dan teknologi di negara kita berkembang dengan pesatnya. Pakcik-pakcik hatta anak kecil sekalipun sudah mula tahu erti Facebook, Youtube dan blog. Tak dinafikan semua medium ini menunjukkan peningkatan penggunaan teknologi yang baik buat semua orang. Namun dalam tak kita sedar sebenarnya niali jati diri kita sebagai orang Malaysia sedikit sebanyak terhakis .. Nak tahu macam mana terhakis tu?
Kalu tak percaya korang surflah mana2 blog especially …