Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Jerantut: bila boleh maju? PM orang Pahang dah!

Bismillahitaala.

Sewaktu menulis ni aku baru je habis membuat pembentangan thesis aku. Selepas habis aku duduk dan mendengar presentation oleh kumpulan seterusnya. Aku buat-buat tak layan sangat awalnya. Aku mula tertarik bila dia menyebutkan mengenai ADTEC Shah Alam.


Aku terus buka PC  dan taip ADTEC Jerantut untuk melayari laman sesawangnya. Malang masih belum ada barangkali. yang ada hanyalah page fb sahaja. Aku bukan apa. cerita tentang ADTEC ni adalah sesuatu yang besar di tempat kelahiran aku.Jerantut. Ianya institusi pengajian tinggu paling besar di Jerantut. Aku sedikit sebanyak bangga. Kalau sebelum ini Jerntut pernah masuk tv kerana rusuhan pelatih pusat serenti Jerantut Rusuhan Pusat Serenti Jerantut; 400 peserta serah diri. . Kes ni meninggalkan kesan mendalam dalam hidup aku. kerna ibu aku pernah hampir dicederakan. Kes berlaku dalam bas. Seorang lelaki naik bas duduk sebelah mak aku. Seketika tiba2 mencekik leher mak aku. Mengungut meminta duit. Sekelian orang poanik. Na…

No one above the law

Bismillahitaala.

Recently i quite spending time on internet reading blog especially uncleseekers . I have to admit everyday i must surf his blog to read his post especially the revealation about the royal. Since i read about it then i found this article http://muslimmalaysia786.wordpress.com/2009/09/25/one-great-thing-the-tun-mahatir-did-that-will-be-remembered-high-class-welfare-recipients-to-institutionalise-divide-and-rule-enerations/ .
well if you read it u must really be thankful to Dr M actually. I think everybody must agrees what Dr M have done. The vanishing of royal immunity is one of his contribution to Malaysia . We must know that nobody above the law even the king.



People in Malaysia especially Malays are not openly criticized their rulers, they rather shut their mouth and chose to quiet towards the rulers wrongdoing. But Mahathir has broke the tradition. Prior to the series of case involving the rulers like the death of prebet adam brother and many more the parliament ha…

John Hicock's on library trends in US dan PTPTN.

Bismillahitaala.

Aku dah lama tak menulis, nak sangat update blog nie tapi tiap kali bukak aku sibuk baca blog org lain. Ok lah aku update ni pun atas sebab beberap perkara yang menrik yang aku fikir perlu di update kan ..

Ada beberapa isu menarik yang aku nak utarakan antaranya mengenai seminar oleh Encik John Hicock , seorang pensyarah dan pustakawan di State University of California. Aku dan rakan sekelas menyertai seminar tersebut kerana pensyarah kami meminta untuk turut serta. Aku mula-mula menanggap ceramah yang akan disampaikan mamat ni cliche, boring dan boleh diagak, namun ternyata isi kandungannya amat menarik.



 Ok, sedikit cerita mengenai John Hicock, dia merupakn pustakawan dan pensyarah yang sekarang ni mengambil cuti sabatikal untuk menyiapkan PHdnya dengan mengelilingi perpustakaan di sekitar Asia. Sementelah dia ke sini Fakulti menjemput nya datang, dan Kedutaan US ade jugaklah nak mnyibuk siap bagi goodies .
Dalam ceramahnya encik John menekankan mengenai perubahan …