Wednesday, June 27, 2012

Jerantut: bila boleh maju? PM orang Pahang dah!

Bismillahitaala.

Sewaktu menulis ni aku baru je habis membuat pembentangan thesis aku. Selepas habis aku duduk dan mendengar presentation oleh kumpulan seterusnya. Aku buat-buat tak layan sangat awalnya. Aku mula tertarik bila dia menyebutkan mengenai ADTEC Shah Alam.


Aku terus buka PC  dan taip ADTEC Jerantut untuk melayari laman sesawangnya. Malang masih belum ada barangkali. yang ada hanyalah page fb sahaja. Aku bukan apa. cerita tentang ADTEC ni adalah sesuatu yang besar di tempat kelahiran aku.Jerantut. Ianya institusi pengajian tinggu paling besar di Jerantut. Aku sedikit sebanyak bangga. Kalau sebelum ini Jerntut pernah masuk tv kerana rusuhan pelatih pusat serenti Jerantut Rusuhan Pusat Serenti Jerantut; 400 peserta serah diri. . Kes ni meninggalkan kesan mendalam dalam hidup aku. kerna ibu aku pernah hampir dicederakan. Kes berlaku dalam bas. Seorang lelaki naik bas duduk sebelah mak aku. Seketika tiba2 mencekik leher mak aku. Mengungut meminta duit. Sekelian orang poanik. Nasib baik ade polis buat roadblock. Polis naik. Pelahan2 dengan tangkas menangkap lelaki dari pusat serenti itu.


Ok berbalik cerita asal. Point aku sebenarnya ialah mengenai Jerantut. Aku seronok membaca blog wan zamzuri wan hasenan ni. Seronok bila dia beriamginasi tentang kemajuan Jerantut pada masa depan Ada banyak postnya yanng bagus terutama mendesak kerajaan untuk membina lebih banyak IPT di Jerantut.Membina jaringan jalan raya yang lebih baik serta kemajuan luar bandar terutama di Mukim Tembeling. Pointya banyak betul walaupun ada beberapa isu yang aku tak setuju bila membaca blognya. Biasalah wzwh ni kan orang kuat Umno. Tapi harus diakui banyak yang ditulisnya itu ada benar. Pembinaan ADTEC sebagi contoh adalah mampu untuk melonjakkan sosio-ekonomi rakyat Jerantut. Jerantut ni daerah paling besar di Pahang. Ada taman negara yang terkenal di peta dunia. Pelancong setiap hari mesti ada di bandar Jerantut. Sebagai bandar yang kecil, Jerantut bisa menjadi lebih maju jikalau parti pemerintah sekarang benar2 cakna akan Jerantut. DS Najib patut tahu negeri pahang negerinya, Pahang paling kuat Umno, Jerantut kubu Umno dan MCA  Pada PRU yang lepas orang Jerantet hampir2 memeilih DR Hamzah dari PAS, tapi Ku Lan masih kekal. Come onlah DS najib, ramai penyokong aok de Jerantet nih. Jangan la sibuk ambik hati orang luor aje. DS Najib patut menyenangkan dan membantu projek2 yang boleh bwak kemajuan di Jerantut seperti
  • Projek Pembesaran jalan Jalan Benta-Jerantut (tibe2 tertangguh lepas Praya)
  • Pembinanaan Jambatan di Tembeling
  • Pembinaan rumah kos rendah (harge rumoh de Jerantet mengalahkan KL doh, main juta2 skrang)
  • Penambahbaikan jaringan jalanraya seperti flyover ,jejantas dan pembaikan jalan yang rosak (jalan jerantut-benta adelah paling lama sejak zaman British lagi)
 Itu hanya lah beberapa isu utama di Jerantut. Kalau nak tulis isu lain. Isu tanah, isu penyelewengan atau isu gila kuase kat Jerantut ni try lah search google. Memang agak banyak blog jerantet skrang yang bincang pasal isu dan gosip de Jerantet. Aku ni malas nak bawak cerita yang tak menguntungkan. Biarlah kita naikkan isu yang boleh bawak kemajuan untuk Jerantet neh.

Kewujudan ADTEC dan Kolej Komuniti Jerantut memanglah mampu menambahkan kemajuan Jerantut namun kita rakyat Jerantut mau lebih. Kita mau universiti, kite mau banyak orang yang akan mendapat kesenangan dan kite mau amjoriti orang Jerantut (baca Melayu) senang. Tanyalah sape2 kt jerantut . bandar jerantet tu hok sape? Orang secare beguro akan cakap LIM AH CHAP hok punye dan kuncunya Datuk Jalil. Ehh termelalut pulok.


Kalu setakat pASAR tANI MODEN jERANTUT  untuk memancing undi orang jerantet banyok hek lagi aok kene buat kalau nok mnamboh majoriti MP hok btanding nanti. Cuberlah cari mekanisma membantu orang2 miskin de Jerantut neh. Kalu de Jerantet tuh bvanyok hek dohh orang luor. Orang luor jerantet ajeh hok monopoli pernegaan de Jerantut Orang Kelantan,Cina dengan pendatang. Kalu aku duk de Terengganu dulu ak tau la orang luor susoh benor nok keje kat dalam perkhidmatan awam kerajaaan negeri. Tapi dengornye undang2 Pahang ni longgar. Orang luor mudoh nak masuk keje. Mudoh mohon tanah. Mudoh pong tanoh kerjaan. Ape ke halll??

Pikir mende aok ni Najik? taket kaloh dengan Pok ANUar ke? kahkah!


 Bercakap pasal kemajuan Jerantut. Patetnye  kome  de Jerantet ni boleh dapat lebih lagi kerana memenangkan awok BN. Jangan nanati awok nyesal de PRU nanti udoh ler. Bnayok lagi kas nok tulih ni. Nanti ade idea kas sambung lagi.

LIM Ah Chap. Figura penting Jerantut? jutawan Jerantet? makan sama Huan NA! HAHA








\




Bincang mende teh KuLan dgn Laulee? nok besara doh? huhuhuh..





Lagumane datuk jalil? manyak untonggg kaa?? bnayk tanah doh beli?? hihihi
 

Tuesday, June 26, 2012

No one above the law

Bismillahitaala.

Recently i quite spending time on internet reading blog especially uncleseekers . I have to admit everyday i must surf his blog to read his post especially the revealation about the royal. Since i read about it then i found this article http://muslimmalaysia786.wordpress.com/2009/09/25/one-great-thing-the-tun-mahatir-did-that-will-be-remembered-high-class-welfare-recipients-to-institutionalise-divide-and-rule-enerations/ .
well if you read it u must really be thankful to Dr M actually. I think everybody must agrees what Dr M have done. The vanishing of royal immunity is one of his contribution to Malaysia . We must know that nobody above the law even the king.



People in Malaysia especially Malays are not openly criticized their rulers, they rather shut their mouth and chose to quiet towards the rulers wrongdoing. But Mahathir has broke the tradition. Prior to the series of case involving the rulers like the death of prebet adam brother and many more the parliament has    vanishing the immunity of royals. Well its good right? otherwise we might can see another prebet adam!


In this article i also found out taht my state used to have great Mentri Besar, The late Datuk Rahman Bakar (alFatihah) who bravely criticized sultan pahang towrds his wrongdoing in the state. I really salute him though. I heard from my grendpa, he said Rahman is the MB that relly loved by the people. He fought for rakyat, but as we know those MB that didnt have good relation with the palace will receive bad fate. He only last 3years as MB.


Why rakyat will be so guilty if they  criticized the ruler? are they maksum?  angel? NO. this i still not understand. Recentluy when Nizar commenting about the www1 plate, the  crown prince responded and tweet something about it. I dont really remember wht the tweet but i remember he said theres no cure for stupidity. Is it true? we all know that knowledge / ilmu is the cure fir  stupidity. Does he think b4 he tweet?  

Saturday, June 23, 2012

John Hicock's on library trends in US dan PTPTN.

Bismillahitaala.

Aku dah lama tak menulis, nak sangat update blog nie tapi tiap kali bukak aku sibuk baca blog org lain. Ok lah aku update ni pun atas sebab beberap perkara yang menrik yang aku fikir perlu di update kan ..

Ada beberapa isu menarik yang aku nak utarakan antaranya mengenai seminar oleh Encik John Hicock , seorang pensyarah dan pustakawan di State University of California. Aku dan rakan sekelas menyertai seminar tersebut kerana pensyarah kami meminta untuk turut serta. Aku mula-mula menanggap ceramah yang akan disampaikan mamat ni cliche, boring dan boleh diagak, namun ternyata isi kandungannya amat menarik.



 Ok, sedikit cerita mengenai John Hicock, dia merupakn pustakawan dan pensyarah yang sekarang ni mengambil cuti sabatikal untuk menyiapkan PHdnya dengan mengelilingi perpustakaan di sekitar Asia. Sementelah dia ke sini Fakulti menjemput nya datang, dan Kedutaan US ade jugaklah nak mnyibuk siap bagi goodies .
Dalam ceramahnya encik John menekankan mengenai perubahan trend untuk perpustakaan di USA yang mana menurutnya amat jauh di depan berbanding di Asia. Antara perubahan yang berlaku ialah kurangnya buku dan diganti dengan komputer serta database, ebook dan wireless area, perubahan perpustakaan sebagi tempat untuk mendapatkan maklumat dan perbincangan, perubahan imej perpustakaan, penambahbaikan servis web perpustakaan, reference librarian yang lebih mesra dan proaktif dan pelbagai lagi. Isi ceramahnya memang ada point dan telah membangkitkan  rasa minat aku terhdap kusus yang aku ambiil ini. Aku rasa antara perpustakaan kat Malaysia yang dah berubah ialah Perpustakaan Negeri Selangor yang baru tu.  Aku takleh nafikan yang sebelum ni jauh di sudut hati aku sentiasa mempersoalkan kerelevansasian kursus pengurusan perpustakaan. Namun selepas mendengar cermah John Hickok ternyata lah aku baru sedar betapa penting peranan pustakawan dan perpustakaan dalam menjadi medium untuk menyebarkan ilmu kepada masyarakat.

Katanya lagi sudah tiba masanya buat pustakawan dan kakitangan perpustakaan bagi mendekati para pengguna, membantu mereka untuk mencari maklumat dengan lebih tepat dan menolong pengguna dengan servis di perpustakaan. Bahagian dalam ceramahnya yang aku paling minat ialah apabila senior lecturer fakulti kami merangkap pioneer pengurusan kursus perpustakaan di Malaysia iaitu Prof.Datuk Raja atau Datuk Ray yang bagi aku sengaja melontarkan soalan provokasi iaitu "What do you think on todays perception about the libarary future and people keep say that librarian is not relevance?'
John menjawab dengan nada serius "i really2 hate to hear those comments, why? why librarian is not relevence? if they need information they still go to libraries, not all information can be search on internet, students nowadays need proper way to do works and research , just because google all their work like trash, they just copy and paste and they dont know how to cite. Because of that we librarian need to change, marketing our library, come close to user and facilitate them. Todays librarian is also a lecturer, they need to handle Information Literate for new students so that students know how to find inappropriate information on internet or any materials." Sebenarnya panjang lagi tapi aku malas nak taip. hehe.. Kesimpulannya amat menarik seminarnya, banyk info yang aku dapat.

Perkara yang kedua ialah mengenai isu PTPTN yang hangat. Dari polemiknya oleh Pakatan yang berjanji nak mansuhkannya sehinggalah mengenai pembekuan pinjaman untuk student Unisel, aku mengikuti isu ini dengan rasa kurang minat sebenarnya. Aku sempat juga pergi ke Wakdol Kopitiam kat Sek 7 ada talk oleh Rafizi Ramli. Sanggup ak datang untuk mendapat gambaran jelas mengenai isu ni sampainya kat sana nampaklah 2,3 orang yang aku kenal sangat. Bukan student tapi polis UiTM yang tahan aku dulu yang dok brainwashed aku pasal aku kena tangkap polis kat BERSIH 2.0. Aku wat tak tahu jer, aku tumpukan jugak dengar apa yang si Rafiji ni cakap. Isinya cliche, semua orang tahu bila orang politik berbicara. Aku ni walaupun sokongan aku condong ke arah pembangkang tapi aku kurang yakin berkenaan pemansuhan PTPTN ni, bg aku kan lebih baik kalau semua IPT di seluruh negara diselaraskan yuran kemudian yuran itu dikurangkan mcam UITM ker. Dan caj khidmat PTPTN tu tak perlu. Selain tu bagi orang islam, kita pelajar ni kan asnaf , layak dan otomatik dapat zakat wei. Mana pergi duit zakat banyak2? Jangan simpan aje sepatutnya peruntukan zakat dihabiskan untuk asnaf bukan setakat berbangga dengan jumlah kutipan zakat tu.  Di akhir ceramah si Khalid Ismath, wira baru UiTM ni berucap dengan berapi2. Pehh bru semangat skit broo. Pas ceramah aku tengok dia bukan maen mesra ngn polis uitm ni, siott jer. Seminggu kemudian Khalid kena gantung 3 semester =P.

NAK JADI KAYA? KLIK SINI. BE A MILLIONAIRE NOW!








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ratings and Recommendations

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jobdirumah