Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2011

PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
... 3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Empat CARA TIDUR
1. TIDUR PARA NABI Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap…

Loghat Jerantut

Memandangkan Daerah Jerantut adalah sebuah daerah yang terbesar di Negeri Pahang maka terdapat banyak loghat daerah mengikut sesuatu kawasan. Di sebelah perkampungan Kampung Baru sehinggalah ke perkampungan Ulu Cheka loghatnya adalah sama dengan sebelah Kuala Lipis yang agak meleret dan perlahan tetapi di sebelah Kuala Tembeling sehinggalah ke perkampungan Kampung Bantal di Ulu Tembeling merangkumi Kuala Tahan / Taman Negara loghatnya sudah berbeza yang lebih laju pertuturannya dan agak sukar untuk difahami. Berikut merupakan antara loghat daerah Jerantut PERKATAAN = MAKNANYA Kash / Kaweh = Saya / akuAwok / Di = AwakPedo'oh = Tipu / BohongBobok = Tipu / BohongPepalih = Terlebih / terlaluHabat = PengotorMat nya = Kenapa nyaKek nya = TetapiBerambi = Senonoh / berhati-hatiBerlimbor = Jalan berdua-dua / jalan bersebelahanKerayan = Takut / cemas / bimbangLinyar = Permukaan yang licinHampuras/Hampas = Tak berguna langsungMeretoh = TidurGampang = Kata makian / kata cacianGaras = Perihal men…

Jawi yang TerPINGGIR ...

Lama tak menulis, otak bagaikan membeku dengan idea2 serta paparan yang mahu dicoretkan. Tatkala diri ini berkira-kira mahu  mencurahkan apa yang terbuku di kepala hotaknya itu maka tiba-tiba ia berderai pergi, seolah-olah terbang melayng tanpa mungkin kembali semula. Kita mungkin memiliki sat-saat terbaik di kepala kita mengeluarkan idea-idea bernas, tatkala mahu merakamkanya ia pudar begitu sahaja. Di kesempatan ini sementara terlintas di benak saya ingin jua menukilkan apa yang terpendam di kepalaku. Sementara masih dapat terakam apa yang terlintas baik aja lensung terus ku rakamkan ia agar masa depan kelak bisa menatap semula apa yang pernah ku mindakan sebelum ini.

Jawi yang diPINGGIRKAN
Adapun berkannan apa yang ditulis ini berkaitan juga dengan bahasa Melayu  (bukan Malaysia) . Sewaktu aku di derjah  sekolah dahulu (sekolah rendah) ketike di derjah 3 aku sudah mula pandai membaca tulisan Jawi. Aku masih ingat atuk aku ketika itu suka benar membeli akhbar jawi, berkat tunjuk ajar…

VVVVIP Jumpa Sami kat India! Haramjadah khurafat!

Setakat ni apa  yang aku tuliskan kay blog ni takder lagi yang aku reka2 atau tipu. Senuanya berdasarkan pengalaman, pemerhatian aku dan juga melalui cerita orang lain.

Ok hari nia ada satu cita, cita benar2 berlakuuu!

Jumaat lepas aku seperti biasa ke masjid  untuk solat jumaat lar. Usainya solat aku disapa Ketua Cwangan Pas kwsn tu. dye tanye aku tak pergi ke esok ? (Hari Sabtu ade perhimpunan mahasiswa kat dataran merdeka) aku cakap la tak pergi kot pasal hari sabtu tu aku ade kelas ganti. Niat hati memang nak pergi tapi apakan daya tuntutan ilmu lebih  wajib untuk ku n turuti tambahan pula exxam semakin dekat.

 Esoknya  aku ke kelas ganti tersebut, dalam hati nak keluar tapi takpelah. Aku pun masih segar dengan pengalamn tempoh hari, dikejar polis, disumbat dalam blackmaria dan diambil keterangan kerana berda di kawasan perhimpunan Bersih. Ditambah lagi dengn soalsiasat polis bantuan universiti aku serta brainwashed mereka. Barangkali nexttime aje lah aku join perhimpunan sebegitu…

Fear, isolation and violence that only YOU can help to take away...

Fear, isolation and violence that only YOU can help to take away...: The fight for survival is a daily battle for refugees and asylum seekers in Malaysia. Coming from countries such as Burma, refugees are forced to flee from their homelands in pursuit of safety from oppressive conditions such as confiscation of homes, forced labor, systematic rape and torture. However, their efforts to gain freedom in Malaysia are short-lived due to discrimination from local employers. Refugees and asylum seekers work in situations where they face verbal and physical abuse from employers, low/unpaid wages, and long working hours in exploitative conditions. Question is, where is the humanity in all of this?Agree to stand up against forced labor and human trafficking by signing a Petition Letter to the Prime Minister of Malaysia today! Petition available here : http://chn.ge/heimalaysiapetition

Rindunyee ..

Baru2 ni aku kelik kampung aku. Tak lama, dalam 2 hari ja
La ni tak leh slalu ngat blek kampong psl bz, maklomlah ujung2 semester kan.
 Tapi satu aku dok rindu nak balik bangsar, aku rindu suasana pagi kat situ, suasana petang time aku joging area Bangsar sampailah ke muzium negara. Best wooh. Joging lak lbih satu jam, tak mcm kat puncak nie kjap ngat ..



Aku annggap Bangsar nie macam umah kedua aku, time2 cuti sem aku nakn stay cni. Thanks to Brother, i owe u so much la.
Banyak pengalaman kerja di tempat orang. Aku kkeje kat mid valley ..

Bangsar, ahhh rindu..

Watch how one little guy makes Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla uncomfortable!

Watch how one little guy makes Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla uncomfortable!: Watch how an action figure like Mat Tune successfully conducts a hilarious and at times, awkward interview with Salam Musik, Massacre Conspiracy, Reza Salleh and Ballad for Layla, for Rock the World Adrenaline 2011!

Gifts of Hope

Gifts of Hope: As World Vision hits its 15th year of service in Malaysia, many have benefitted from their works and efforts due to the contributions from the public.To give more, World Vision will be bringing back the Gifts of Hope Catalogue where you get the opportunity to share some special gifts during this season of giving.The Gifts of Hope Catalogue features over 20 special gifts that are practical, life-changing and life-saving to others. Each gift is special in its own way and goes as far as Thailand and Indonesia. You even have an option to share the gift by giving as a group!Make sure to check out the following roadshows to shop for meaningful gifts for yourself and your loved ones:

1 Utama Shopping Centre (7th - 11th December)
TESCO Kepong (23rd - 24th December)

Sosialis kah?

Dulu2 aku nie peminat ideologi Sosialis. Time tu aku tingkatan 4 aku dah mula mencari maklumat berkenaan sosialis. Aku berminat dengan Fidel Castro, Che Guevara hinggalah tokoh2 di Malaysia macam Ahmad Boestamam dan Pak Sako.

Aku slalu tgok history channel kat Astro dan ade dokumentari berkenaan Fidel dan Cuba. Ak tertarik sangat tang cerita yang dia sanggup rampas n beratus ekar tanah famili dia sendiri untuk diagihkan pada rakyat, dia bantu Angola, menghantar ramai doktor dan pekerja sosial ke luar negara. Paling hebat cara beliau tangani masalah ekonomi ketika berhadapan masalah sekatan ekonomi oleh Amerika,.

Sewaktu aku di tingkatan enam  dalam kelas aku hanya ada 4 orang pelajar lelaki. Kelas aku ni istimewa sikit sebab pemikiran politik kami tak lesu. Kami selalu membincangkan mengenai politik malah aku selalu bawak Harakah pegi kelas. Namun hanya aku dan seorang kawan aku aje yang menyokong pembangkang.Aku sosialis dan kawan aku tu Pas.

Pernah satu ketika aku sorang saja berdep…

EPIC people will be gathering at the EPIConcert! Check out who they are...

EPIC people will be gathering at the EPIConcert! Check out who they are...: If you grew up to the 90's tunes of Backstreet Boys, Nsync, or even Spice Girls...GET READY for a blast to the past this December! Bringing you back to the 90's are some of Malaysia's favorites like Queenz, Narmi, Decimal, Paperplane Pursuit and Darren Ashley.
EPIConcert aims to raise funds for EPIC Causes such as EPIC Homes - an outreach project dedicated to building homes for the Orang Asli and creating low-cost housing that ANYONE can build in a matter of days. The funds raised will also be used to remove a tumour from an individual.
To reach this EPIC feat, bring yourself to The Stage and have fun with some of Malaysia's top young musicians while reliving some of the best hits and moments the 90's had to offer.Stand a chance to win a Samsung Galaxy SII while chilling out to 90's tunes at :
The Stage @ Publika, Solaris Dutamas
3-6pm, 11th December 2011

Bundled Ticket Price: RM40 per perso…

Sekitar tinjauan di PWTC

Semalam (3 Disember 11) aku baru sampai Pekeliling, KL. Atas sebab rasa ingin tahu mengenai perjalanan dan suasana Perhimpunan Agung Umno maka aku teruskan berjalan kaki menuju PWTC dari Pekeliling. (tak jauh kira2 700m).


Di  kejauhan aku sudah nampak limpahan manusia  yang berlegar-legar di sektar luar kawasan PWTC itu. Aku pun terus masuk ber jalan  ke pintu utama. 


Guess what akhbar Suara Perkasa diedarkan secar percuma. Aku tengok ade yang amek ade yang tak amek tau pun .Aku pun ambek la satu sekadar nak tau isi kandungannye.


Aku jalan  terus menuju ke gerai jualan. Aku tengok kalau kat PAU nie yang paling syok datang ialah kaum Hawa. Sebab banyak betul gerai kain  n baju kurung dibukak. 





















Dalam usha2 gerai tu jugak aku terserempak dengan beberapa artis macam Ali Mamak. Jamal Abdillah siap bukak gerai jugak oi ..
Setelah lama berkeliaran di gerai tu aku trun smula kat ruang legar , ade skrin besar memaparkan ucapan Najib ketika tu. Aku pon dengaqlah psai si Najib nie dok berucap semanga…