Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Lama sungguh

Lamanya tak update blog ni.
Just nak share lepas raya itu hari berat aku naik wey, 96kg.

Akhirnya aku ke gym kat Inderapura. Sekarang dah 2 bulan aku g sana. Dah tuturn 14kg.

Macai dan Yes man

Sejak tahun pasca PRU12 iaitu pada tahun 2008 sehingga sekarang istilah macai begitu popular sekali dalam kalangan pemain politik samada ahli politik itu sendiri atau rakyat yang mengikuti perkembangan politik negara yang sentiasa panas.

Kebanyakannya memahami maksud macai ini ialah merujuk kepada individu yang membela partinya secara mengkhinzir buta walaupun partinya itu melakukan kesalahan. Ia juga boleh memberi makna seseorang ahli parti yang hanya tahu menjadi Yesman kepada bosnya tanpa ada banyak soal.

Sebenarnya macai dah wujud lama, sejak zaman dahulu lagi. Mungkin dulu tak dikenali dengan nama macai, bisa dipanggil hamba, hulubalang, panglima atau pembesar. Kerna pada zaman dulu segala arahan atau perintah sang raja itu wajib diikuti tanpa soal. Kalau yang melawan maka jadilah seperti kisah klasik ‘penderhaka’ iaitu Hang Jebat. Kalau berdasarkan kisah ini semua orang pada zaman dulu dikira macai lah kan?

Macai pada zaman moden lainlah sikit. Lain dari segi pemikiran mungkin. Jik…