Skip to main content

Posts

Showing posts from October 25, 2011

Oh Ya ..

Arman memandang kaku skrin laptop Aspire 4736 miliknya. Hendak saja dia menulis sesuatu tatkala membuka aplikasi Microsoft Word, tapi dia benar tiada idea langsung. "apa nak tulis ni? cerpen? sajak? pantun?" getusnya dalam hati. Esok guru kelasnye ada minta pada semua murid untuk siapkan satu bahan berunsurkan satera. Bahan tu esok hendak dibentangkan dan ada markah khas untuk kerja itu.Selain itu
Arman buntu, hendak ditulis apa ya?

 "Aku ni dah la bengap.. bakat menulis langsung tak ade"
Tiba-tiba Arman mendapat satu idea, ia terus mengconnectkan ke link internet rumahnye. Dibukaknye Google , lalu di taip 'sajak terbaik'.
Make kluorlah bermacam-macam tajuk sajak.
Di kliknya pada satu link, dia tertarik benar dengan tajuk sajak ni, '

"Berbagi Duka" karya Azfar Rian.



Kudengar patrum mendedas dari senapang
Menceritakan luka sebuah hutan
kulihat pukat diturunkan Meriwayat riba sebuah lautan
Ku dengar sesuatu melengking
antara tikton dan jarum jam
Kupeli…