Monday, May 9, 2011

Carilah pEngalaMan

Sedar tak sedar semester ni dah pon habis. Semalam merupakan last paper aq, cataloging. Sebaik saja tama peperikasaan hatin aq berasa sungguh gembira dan bebas. Bebas kerana hilang bebabn buat seketika. Dan teruja untuk menghadapi cuti  semester selam 4 bulan. HAha... 4 bulan. Lama betul tempoh cuti tu .. Aq awal2 lagi mengambil tindakan bijak. Sehari sebelum final paper aq da pg mntak keje di Mid Valley dan aq telah dijanjikan jawatan sebagai fashion advisor di Calvein Klein. Well , cuti yg sebeini panjang sebenarnya haruslah dimanfaatkan sebaik mungkin oleh mahasiswa. Sewaktu beginilah mereka mencari pengalaman sebanyak mungkin  supaya apabila menenpuh alam pekerjaan nanti mereka mudah terbiasa. Hmm, aq masih ingt ade kwn aq bertnye 'cuti sem wat ape?' aq membalas 'kerja,cri duit' tapi dye membalas pula 'aq duk rumah jer, berbakti kt mak'. Aq fikir  kita remaja atau mahasiswa perlu mula berubah dan keluar mengembara ke dunia luar untuk mencari penglaman, dan memperkayakan minda serta cara kerja. Ketika aq ditanye maksedarae aq 'aok buat mende cuti sem ni'? aq ketika itu berkira2 mahu cuti di kampung je, aq pon jawab 'duk umah je' lalu makcik aq kate dengan nada yg agak seriusm'cuti jgn blik umah, cari la kerje'. Aq terkesan dengan katanya itu sebab sebelum ini pun makcik2 saq mmg jenis yg suka bekerja dan berdikari. Bagi aq kerja di pelbagi tempat or syarikat mg akan bnyk membantu kita pada mase hadapan. So, kerjalah eaaaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ratings and Recommendations

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jobdirumah