Thursday, October 28, 2010

Toleransi Melayu perlu ada batas

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan orang Melayu supaya sentiasa bertoleransi dengan kaum lain di negara ini tetapi jangan sampai menggadaikan maruah bangsa.




Katanya, sikap bertolak-ansur yang keterlaluan serta tidak yakin dengan pegangan kaum sendiri menyebabkan bangsa itu sentiasa dipermainkan oleh pihak-pihak yang berkepentingan.



Justeru katanya, masyarakat Melayu kini perlu bermuhasabah diri dan mencari sebab mengapa kebelakangan ini hak dan kepentingan Melayu sering dipertikaikan secara terbuka.



"Orang Melayu itu terlalu bertoleransi dan sering bertolak ansur sehingga akhirnya ditolak secara beransur-ansur," katanya.



Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian ketika melancarkan buku Nasib Melayu di Bumi Melayu tulisan Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Umum dan Bahasa, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah di Perpustakaan Negara di sini hari ini.

IPTA: Rekrut JI atau masalah sosial?

IPTA: Rekrut JI atau masalah sosial?

Remaja Menare Gadeng Berleka-lekaan (buat diriku dan sesape je)

Zaman sekarang ni kadang2 keperluan tidak begitu lagi didahulukan, bukan ianya tidak diperlukan tetapi ia tidak begitu diberi keutamaan oleh  manusia kini. Paling banyak berlaku dewasa kini terhadap anak2 muda remaja terutamanya. Kadang2 mereka ini mengalahkan orang yang telah bekerja, keperluan mengatasi keutamaaan yang lebih aula . Apa yang tidak perlu menjadi kehendak utama dan sasaran mereka hatta mereka tak begitu memerlukannya pun. Sebagai contoh, pembelian laptop yang begitu mahal dengan teknologi terbaru serta spec yang tinggi walhal jika difikir secara logik, amnya seorang remaja yang kebanyakannya seorang pelajar hanya mungkin memerlukan latop yang bisa sahaja seperti RAM 1, Memory 512 kerana kalau hendak difikirkan apalah sangat dengan teknologi tinggi serbegitu rupa, cukuplah sekadar ada Word dan lain2 perisian untuk menyiapkan assignment dan tugasan kerja. Tidak perlulah begitu banyak function yang trendy kerana kadang2 hilang tujuan asal pembelian latop itu. Bukan itu sahaja malah ada juga yang begitu ghairah memasang angan hendak membeli handphone2 jenam,a terbaru dan mahal, pakaian dan sebagainya. Hmm, itu baru soal mterial. Dari segi sosial pula, banyak remaja sekarang yang sudah melupakan 'co-bisnes' mereka datang ke menara gading iaitu untuk belajar. Semester pertama memnglah bersemangat herndak belajar tapi bila dah berjumpa kawan yang m,embawa kehancuran maka kita pun turut hancur, jika dulu seorang yang pemalu dan sopan santun, sekarang tidak lagi malah tidak segan2 membuka aurat bagi remaja perempuan. Bila di ruamah atau kampung kononya berbaju kurung dan tudung tapi bila di IPTA mulalah rambut pun menggerbang, baju dan seluar ketat mendedahkan pusat, bagi lelaki pula sudah tentulah situasi ini menyeronokkan mereka. Terutamanya yang dari kampung, datang ke kota besar sperti KL ibarat rusa masok kampung. Tapi, tu mule2 aje bile dah lame sikit dah kenal kawan2 baru yang lebih 'urban' dan 'open minded' katenye , sikap dan perangai pon berubah.Bile dah start kenal dengan remaja setempat sampai dah takmaw balik kampung hingga cuti sem pon tak nak balik kampung, mereka ini sudah berubah sepenuhnya. Dari stail pemakaian, feseyen dan up to date semua berubah. Kalau dulu 'poy' jer skang dah vouge, dah 'hot' , dah 'garing'. Biaselah tu, itu normal bagi kehidupan orang sekarang.Bile balik kampung jer keluarga dan famili pon terkejut tengok anak mereka, rambut dah perang,badan dah kurus, kasot lagii dulu sliper jer, suar skinny takpon 3/4, baju pon kaler2 jambu gituw.Sesetengah orang menganggap ini sebagai 'culture shock', satu istilah yang aq anggap terlalu stereotaip . Jangan mudah untuk kita menjustifikasikan seseorang itu telah mengalami kejutan budaya ini, bagi aku apaa yang berlaku terhadap anak muda masa kini bukanlah satu kejutan budaya tapi merupakan satu evolusi, peralihan atau change of lifestyle .Perkare ini akan berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa kita sedari sebenarnya.Takpe, tu tahan lagi. masih boleh diterima barangkali. Sesuatu yang tak boleh diterima ialh apabila keutamaan  serta tujuan yang sebenar langsung dilupakan oleh seseorang remaja yang bergelar mahasiswa. Ada antare nye yang kadang2 langsung melupakan keluarge di kampung. Bile dah masuk ke menara gading ini, berjumpe teman wanita, teman lelaki atau BFF,terkadang mereka asyik mendahulukan kepentingan rakan mereka itu saje. Klu nak call famili di kampung susah ya amat, tapi demi teman istimewa ade jer kredit. Kalu untuk kawan tu sanggup jerr wat ape2 demi dia, tapi klu nk belikan sikit buah tangan untuk orang di kampung tu ... haramm..  well, tu lah situasi yang berlaku sekarang jika dahulu dia wara' ,alim dan ustaz , tak berani nak tengok pompuan seksi tapi masuk semester kedua dah pandai pegang sikit2 malah ade yang dah pandi up lagiii, peluk2 plak. HEHE, ARTIKEL NI DITULIS DAN DITUJUKAN BUAT AQ JUGAK .. HEHEHE ..

Friday, October 1, 2010

hURMmm

Tinggal di Malaysia sungguh menyenangkan. Keamanan yang ada selain kehidupan harmoni berbagi bangsa seharusnya dimanfatkan sebaik mungkin olah seluruh rakyatnya.Namun harus di akui bukan semua manusia menyukai kepelbagaian. Malah ada yang suka berseorangan. Orang2 sebeginilah yang sering meniupkan api persengketaan dan perkauman. Mereka ini tidak selesa tinggal sebumbung dengan kaum2 lain. Harus diingat bahwa tujuan Allah menjadikan manusia berbagai2 kaum itu adalah supaya dapat berkenal sesama manusia.

Thursday, July 22, 2010

hahahaha .. penattttt

Saturday, June 26, 2010

Hidup Si perantau

Bosan juga klu asyik menghadap latop tapi tak tahu nk wat apa2 .. so lagi baik aku menulis ape2 yang aq rase nk dtulus .. heeh ..  so, since aq da stat jd si perantau ni banyak mende baru yang aq da blaja .Selain tu aq jgak dpt melihat pelbagi ragam kehidupan manusia.ade yg smbg, baik, mlot puake, pondan,pengkid,gay dan pompuan jalang,,Hurmm manusia ni mmg betol2 plbagai ragam.Kdg2 tu nk tergelak pon ade bile aq melihat gelagat serta kelakuan mereka ini.kadangkala aq terfikir , aq juga  bukanlah baik sangat, dan aq juga terpikir, adakah pemikiran sosialis+zuhud+konservativ aq semakin menghakis daripada pegangan minda aku ? Aku jgak berharap agar impak kejutan budaya tidaklah terlalu tinggi.Biasalh, normalnye org kampung yang bertandang ke bandar akan mudah terkena kejutan budaya ni ..

Friday, June 25, 2010

Rehat ...

Add caption
haaahhhh ... ni time rehat, so lepak la kt tepi tangga jap, isap rokok .. hehehe ...

salam ...

Dah lama rasanya tak update  blog ini, yalah sedang sekarang ini walaupun suti semster tapi tetap sibuk bekerja.Apa pun banyak  pengalaman yg dpt di kutip sewaktu hidupo ditempat orang.Selain itu pengalamn baru yang didapati ini mengajarku agar lebih matang dalam menghadapi kehidupan.Bukanlah senang untuk menghadapi bahtera kehidupan jika tidak punya pengalamn dan pedoman, adapun aku ini suka memerhati, menganalisis akan gelagat serta ragam kehidupan manusia.Maka dari situ aku akn menilai kembali diri aku sama ada aku sudah mempunyai peningkatan dalam hidup.Sabda Rasulullah S.A.W. "jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini" Maka disini jelas bahwa Islam mementingkan peningkatan kualiti dalam kehidupan, oleh itu sebagai umat Islam kita seharusnya mencari inisiatif untuk memajukan diri,agama,keluarga dan negara.Setiap masalah itu seharusnya dijadikan peluang untuk memajukan diri.Seorang manusia yang hebat tidak akn lari dari masalah sebaliknya berusaha untuk menghadapi dan menyelesaikannya.Aku juga senantisa cuba untuk menjadi seperti itu, walaupun kadang2 masalah itu amat sukar untuk dihadapi.InsyaAllah dengan pengalamn dan pertolongan Allah, aku mampu menghadapinya ..,.

Saturday, April 10, 2010

Tak ubah-ubah

Seharusnya apabila aku mula menjejakkan kaki ke universiti atau menara gading ini aku  sudah bolaeh mengubah sedikit perangai aku ini .Adapun setiap manusia itu punya kelebihan dan kekurangan yang pastinya maka begitulah juga aku.Sikap negatif tidak dapat lari dari manusia hatta dia itu merupakan Perdana Menteri sekalipun.Hanya nabi sahaja yang sempurna.Manusia biasa seprti kita juga tak lari daripada melakukan kesalahan namun apa yang penting mereka tahu apa itu kesalahn mereka dan bersedia untuk memperbaikinya.Selain itu seseorang itu haruslah  berusaha untuk berubah dan memperbaiki kesilapannya .. Sekian...

Thursday, March 4, 2010

Minggu depan penuh CABARAN..

Minggu depan adalah minggu test.Agak merisaukan aku, takut-takut tak cukup masa nak study.Tengok kawan-kawan macam relax je.Selain tu aku juga ade beberapa masalah lain, semalam dapat surat merah kolej.. Kena bayar yuran RM450 sblm 9 mac ni.. Haduiiiii.. sabar je la.. PTPTN pun tak masuk lagi.. Ya ALLAH Kau tabahkanlah hatiku ini dalam menghadapi dugaan-Mu.

Monday, February 1, 2010

Fakulti Pengurusan Maklumat dan Perpustakaan

Nilah kawan kawan aku.Harapnya kami mampu untu menggengam segulung ijazah nanti.

Rakan rumah yang ... baik

Mereka melucukan .Yang paling saya sukla ialah seorang budak kedah yang pelat D.. Mukenye jujur,rambutnya mcm aril

Friday, January 29, 2010

PRK UITM lesu dan longlai

entah le. hambar... tiada pro-a atau pro-m.. semuanya atas tiket individu. sungguh membosankan jika dibandingkan dengan universiti2 lain yang lebih terkehadapan dalam menterjemahkan makna sebenar demokrasi. walhal dahulu stu ketika itm adalah satu tempat yang amt subur denagn demokrasi.Kalau dulu uitm terkenal dengan demonstrasi  sehingga melahirkan tokoh politik seperti Mat Sabu, tapi sekaran nampaknya menjelang sahaja kempen pemilihan MPP,tiada perarakan,tiada rapat umum dan tiada pidato2 olah calon yang bertanding. Yang ada hanyalah poster2 yang bergantungan..

Thursday, January 14, 2010

kawan bernama gg

seorang yang lucu. kepala beliau selalu tergeleng-geleng bila bercakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ratings and Recommendations

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jobdirumah