Friday, July 8, 2011

Maybank is giving out an Audi A5 Coupe

http://says.my/uceni/maybank-audi
Maybankard MasterCard Cardmembers are in luck! Automatic entries with every RM100 spent on a single receipt with Maybankard MasterCard Credit Card. Many other ways to increase your entries. Find out here

Thursday, July 7, 2011

Captain America's favorite ice-cream before battle

Yeap… Captain America is still an American, which means he must love ice-cream too! Answer the question 'what power you need to save the world', upload a picture of yourself with your favorite Captain America Baskin Robbins ice-cream or sundae and you stand a chance to win double movie passes to watch Captain America, The First Avenger!

Keperluan Untuk Reformasi .. ubah sekarang!

Ooops, tajuk entri aku berbaur politik sangat, ala2 anti-established+pembangkang gituh .. Haha, takpelah, aku tulis psl politik pon sekadar nak menzahirkan pandangan aku sebagai rakyat bersuara yg berhak untuk menyatakan pandangan politik atau buah fikiran demi kebaikan negara juga. Akhir-akhir nie memang kecoh dengan kisah perhimpunan Bersih. Mcan2 cerita dan polemik yang kita dengar. Ok walaupun aku tulis tajuk entry nie 'ubahlah sekarang' bukan bermakna seratus pratus aku menyokong apa yg diperkatakan pembangkang, tp ape yg aku maksudkan didini jugak ialah keperluan untuk kerajaan agar menjalankan reformasi atau perubahan yang menyeluruh terhadp semua bidang samada politik, sosial,ekonomi dan sebagainya.
Ok untuk menggambarkan betapa semua pihak (kerajaan atau pembangkang) mengenai perlunya perubahan aku akan bawakkan satu cerita .. Ceritanya begini (berdasarkan  kisah benar) ...
' aku ada seorang kawan yang senior, umor da dlm 30 an, aku knal dia d kampus dan sejak tu aku jd kwn rapat dia. Die tentulah seorang yang matang dan berfikiran terbuka.Kami ada banyak persamaan terutama citaras fesyen dan kesedaran untuk berubah . Cuma yang membezakan kami ialah pandangan politik. Ya , dia bukanlah penyokong Umno namun die sering berkata 'kita nie walau apapun terjadi orang melayu tetap kena berpegang dengan Umno, klu ade salah sikit pon biasalah politik, pembangkang nie harus berfungsi sebagai pendesak je'.. Itulah kata2nya yg selalu aku ingat .. Tapiiii, sekarng dia berubah pandangan , why? ok, time cuti sem sekrg die keje kt sebuah pusat beli belah berjenama di The Gardens , KL. Nak dijadikan cerita die bertugas di departmaent customer service dan pada suatu hari , ade org Melayu, Islam .. membeli wine cooler . Ok ape yg pelik kan zaman sekrg? Org kaye biaselah tapi ape yg buatkan kwn aku ni terkejut ilah org tersebut adalah seorang setiusaha kerja Umno yg berpangkat Dato, siap bagi kad lg. Ok aku pun smpn gak kad tu, tapi tak perlulah aku nak dedahkan identiti org tersebut.
Start pd saat tu die kata kt aku ' takleh jadi nie, kite mmg kene bg peluang kt pembangkang nexxt PRU nnt'
Hahahah! ak tergelak la kann .. Hmm bagi aku elok la PM kite nie tggu ckup 5 tahun la bru wt PRU. pasal ape? pasal ak nak jgak tengok kerajaan membuat perubahn2 untuk memeajukan kaum Melayu. OK, walaupun aku bukan peminat Umno dan aku nie agak mengikuti perkembangan pembangkang namun aku nak sgt tengok transformarsi ekonomi untuk orang Melayu. Aku nie walaupon keja parttime, duk kat kwasan yang majoriti Melayu tapi keje kat Mid Valley yang mane kite taw populasi orang yang pegi shopink kat situ  bukanlah terdiri dr kaum Melayu. Aku sepaanjang kerja kt CK mid tu, terasa beb, bukan ape tgok kaum lain dtg masok shopink, selai bju seratos mcm seploh hingget ajer doe .. Aduuuhh, memg terasa beb, dengan barang2 kat stu mahalnyer. Aku bukanlah rasis tapi kate2 aku nie ade sasanye jgak. Sape yg taknak tengok kaum sendiri hidup senang kan?? Apapon aku berharap sangat suatu hari nanti Melayu kembali ke tampuk kegemilangannnya seperi di zaman Kesultanan Melaka dahulu. Tak kira la Umno-BN atau PR yang memerintah, perubahn itu perlu!!

Tuesday, July 5, 2011

Wordless Wednesday


Jog time ..

Ni wktu kali pertama aku datang

Alhamdulillah, td ptg aku dapat jugk pergi joging . Hmm, bkn ape klu sblm nie ak biasenye jog kt area bangsar n mnara tm tu jer, ptg td agak teruja jgak psl ak jog dr Apartmen Putra Ria smpi ke Tmn Botani Perdana .. Ak mula stat jog kol 540 ptg n blik umah tu jam dah 74o mlm .. Bygkn 2 jam tu .. Sblm nie takde lg jog sebegitu lame. Bukan ape klu asyik jog kt tempat yg same jer nnt bosan plak kan .. Tp law nk ke taman botani perdana tu ak kene ikut jln bngsar yg begitu sesak n nak2 plak wktu jog tu surelah peak time, owg lek keje kan .. So ak ade jugak la ter kandas td kann .. Actly ptg td scnd time ak p jog kt sane. Sblm nie pnah da, tu psl excted sket. Nk citer la, jog kt sini memang menenangkan. Dgn jumlah penginjung yg tak brapa ramai, n suasana yg penuh ketenangn jauh dari bising hiruk pikuk ibukota mmbwatkan ak terpesona utk ke sini buat kali kedua.  Kt tmn botani perdana nie (yg bru2 nie drasmikn oleh PM kite, banner prsmian pon tak tggl lg) ak rase mmg cantik tmpt dye, nyaman dan menenangkan. Ad tmn permainan, trek jog, kolam tsik , tmn kancil, tmn bunga n mini stadium . Sesuai sgt la nk bwk awek ker atu family g jejalan kt sini. Ak perasan rmi gak yg dtg cume yg pg jog tak la rmi pon. Ape pon bgos la wt yg pg jog nie, sure berpeloh beb! apepon ianya merupakan satu kepuasan dpt jog kt sini eyhh.. dlu wktu krjaan mule2 wt projek nie kan, ak slalu trfikir ape relevannya, now ak bru nmpk kebaikannya .. Papon, jog kt cni, terbaekkk ..
Nie kt jejantas sblm nk smpi muzium negara, tmn botani perdana dkt ngn muzium negara .



Friday, July 1, 2011

Tak semua Sempurna

Alhamdulillah, tengahhari tadi dapat menunaikan solat Jumaat di masjid(surau sbnrnya) di kawasan tmpat tinngal aku di Jalan Bngsar. Sewaktu aku melabuhkan punggung setelah menunaikan solat sunat khutbah pun baru bermula. Tok khatib mmberitahu bahawa tajuk kutbah hari ni ialah Kepentingan Mengekalkan Keamanan negara. Dalam hati aku, 'ni mesti ada sentuh sikit2 bab perhimpunan Bersih tak yg akan diadakan 9 Julai ni'.Ternyata sangkaan aku tepat, malah isi kuthbah turut dengan jelas menyebut dan menyeru supaya jemaah jangan mengikuti perhimpunan tersebut. Yg nie aku takla kisah sangat sbab aku taw teks kutbah nie bwh mjlis agama islam kl yg kuarkan, sah2 la bias kt krajaan kan. Aku sepanjang solat Jumaat yg aku hadiri di Masjid2 Selangor rasenye takde pon kutbah yg mengecam kerajaan pusat secara jelas atu terangn, pada pandangn aku, khatib2 di selangor  mmg pandi berkutbah n mampu menarik ramai jemaah untuk ke masjid. Bagi aku, walaupun ta berape setuju dengan perhimpunan tu, namun mau tak mau kite kena akui itu hak mereka jugak nak berhimpun. Ok takpe, ohh aku baru teringat dulu orang2 umno sibuk mengkritik teks kutbah masjid kat selangor yang menceritakan pasal kesan2 buruk fitnah. Dorang siap kata kutbah tu dengan jelas bertujaun tuk mmbela Anwar, padahl mufti menafikan perkara tersebut. Ape hal tah lepas tu dorng kritik mufti plak kununnya menyebelhi Anwar. Padahal setau aku Dato Tamyes ni orangnya neutral. Kiranya kalu diorang yg buat takpe, jangn pembangkang, mesti ade jer salah mereka. Pelik lah aku macam nie. Aku org biase, tak sokong mane2, neutral . Tapi jangn ingt rakyat bias macam aku ni tak pandai menilai. Sekian ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ratings and Recommendations

Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jobdirumah