Skip to main content

Selamat hari ....

20hb 10 yg lalu aku genap berumur 22 tahun. haha , da tue jgk aku nie rupenye . Cam biase, xde ape2 yg spesel pd hri jd aku. Ak xkesah pon ade org smbt ke tak bday aku ni psl last time ak clbrte bday aku pon time aku darjah empat dulu .. Lamae tuu ..


Ok, actually aku bukan nk citer psl bday aku, haha..
Nk gtaw kt sini yg aku secara tak sedar upenye sahdah 3 tahun berblogging nie. First blog aku ialah http://sungaibadak.blogspot.com/

entry first brtrikh 1februari, the first n last entry kot .. Entry pon psl politik. Pasal kebetulna thun tu aku kat Kuala Terengganu, ade plak PRK time tu, so influence politik time tu turut tempias kt aku . But aku tak ckup mase untuk maintain kan blog tu. First sbab ak takde lappy sndiri, on9 pon kt cc je tu pun seb bek cc dekat. Second sebab time tu ak bz dengn keje. Blik lewat, then nk rehat2 lagi , so memang tak ckup mase la nk update kann .. Sjak aku msuk u ni la aku mule aktif berblog balik. Internaet ok n ade lappy sndirik, so nk update blog pon rase sronok. Actually tiap kali idea muncul atau terlintas dalam minda nie, nak jer catatkan kat blog nie, tp ble open blig jer , ilang plak idea tu. Haishhh. Mcm mane eah nk menulis dengan baik? nak tarik audiens? Aku menulis memang care aku la, aku tak pandai nak  tulis ayat2 cantik, tersusun atau ade unsur2 humor . Ermm, maybe kalau nak menulis nie memerlukan fokus baru  penulisan kite tu mencapai ape yg kite nak tulis. Berbalik kepade blog aku yg lame tu, blog tu memang aku dah tak usik dah, dah tinggal sejarah. Bile dh ade blog baru nie, dah hias cantik2 malas pulak nak amek tahu blog lame tu. Malas nak byk2 blog, macam serabut plak kan .

Comments

Popular posts from this blog

Jiran Gedik

Ajim berasa letih. Letih sangat. Hari ni kelas full. Pagi kelas Pendidikan Islam, tengah hari tadi kelas Bahasa Mandarin baru tadi pkul sembilan dia habis kelas Fundamental Science. Pehh memang penat.

Sebab tu la Ajim benci hari isnin,  monday sickness gitu. Tapi apekan daya. Hidup sebagai pelajar memang la gitu. Penat sekarang, senang kemudian hari.

Sampai-sampai blik je terus dilemparkan beg galasnya yang sedari tadi disandangnya sepanjang hari. Dengan kemeja, tali lehar dan stokin serta seluar slack yang masih tak bersalin dia terus menghempaskan badannya ke atas tilam.

Ahh nikmat sungguh, penat2 gini terus baring. "ehh kejap2, ak kena cek facebook aku ni , td apelah si Tina tu dok post status, mcam perli2 aku je" getus Ajimtibe2 seraya bangun mengidupkan suis laptopnya.

Pintu bilik dikunci rapat. Ahh panas pulokk. Tingkap dibuka luas2 biar angin menyerbu masuk.

Rumah Ajim rumah flat tingkat atas. Setentang rumahnya ada orang menyewa jugak. Student juniornye kat kampus j…

Jerantut : Adakah faktor migrasi mempengaruhi kadar populasi ?

Bismillahitaala.

Berbicara mengenai Jerantut, sebuah bandar yang berpenduduk seramai 88037 dengan seramai 4157 orang adalah warga asing (berdasarkan bancian Jabatan Perangkaan Malaysia, boleh rujuk http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Pahang.pdf). Daripada jumlah keseluruhan penduduk hanya 9747 orang sahaja yang berbangsa Cina. Kalau kita ke bandar Jerantut sebahagian besar perniagaan, bangunan dan perumahan adalah milik kaum Cina. Taburan Penduduk kaum Cina yang ramai dapat dilihat di Sg Jan, Sg Lekuk, taman2 perumahan sekitar Jerantut dan sekitar Pekan Damak.


Berbanding bandar lain seperti Kuantan (427515 ), Temerloh (158724), Pekan (103839), Maran (111056),  Rompin (109599), Raub (91731) dan Bentong (114397) Jerantut boleh dikira berpenduduk sedikit.  Kalau Kuantan sebagai ibu negeri tidak heranlah ramai orang di situ. Dengan status ibu negeri semua pejabat pentadbiran bertumpu disitu. Dengan ada lagi pelabuhan serta berp…

Seputar On Hiatus, Penulisan dan Menghantar Manuskrip.

Memang sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Hampir dua tahun ianya tidak terusik langsung. Lagipun saya yakin blog ini tidaklah mempunyai pengikut pembacanya yang tetap. Kehilangan saya ini tentunya tidak dirindui orang. Ini bukanlah bermaksud saya tidak menulis terus, membenci dunia penulisan sehingga saya tidak lagi mengetik papan kekunci komputer. Tidak. Malahan saya telah memekar kemahiran saya dalam penulisan fiksyen. Mengapa fiksyen? Kerana realiti itu semakin menjemukan, merenyahkan dan memeningkan kita manusia ini. Jadi apalah salahnya memilih fiksyen untuk melarikan diri seketika daripada realiti yang menakutkan itu, bukan? Ada banyak yang hendak saya celotehkan disini. Tempoh hampir dua tahun tanpa kemaskini tentunya membuatkan saya mahu bercerita perihal yang banyak. Antaranya:
1.Penulisan Sebenarnya minat menulis saya bercambah sejak sekolah rendah lagi. Semasa saya di sekolah menengah saya banyak tulis sajak. Sekarang entah kemana perginya koleksi sajak-sajak itu. P…