Skip to main content

Mencari jawapan dari Kaunselor UiTM


Minggu lepas aku saje jer bukak web Uitm, dlm dok usha2 tu tetube tergerak hati nak bukak e-kaunselor. So after plih kaunselor (pempuan n cun ofkos) aku mula bertanya soalan tentang kekurangan personaliti aku berkaitan komunikasi . Bru tadi aku cek email, dpt jwpn dr kaunselor tu. Jawapannye mcam ni:




Assalamualaikum wmw,

Pertama sekali, mohon maaf atas kelewatan membalas. Saya baru pulang dari
Induksi (16 Sept-29 Sept) dan di sana ada masalah dengan internet
connection.

Abdullah hussain, suka untuk saya ingatkan bahawa e-kaunseling ini agak
terbatas & jawapan saya juga terbatas. Tapi insyaallah, saya akan cuba
jawab sebaiknya. Suka juga untuk saya maklumkan bahawa kaunselor bukan
penyelesai masalah seseorang,tetapi hanyalah seseorang yang membantu
menunjukkan jalan dan memberi maklumat pada anda. Segala keputusan dan
pilihan jalan penyelesaian yang tepat adalah ditangan anda.

Abdullah,setiap orang daripada kita ini berbeza. Dari segi personalitinya,
pemikiran, gaya hidup dan perbuatan. Daripada apa yang ditulis saya
simpulkan bahawa anda perlukan panduan/tips untuk beerkomunikasi dengan
pelajar perempuan. Betulkan saya jika saya salah.

Salah satu tips yang paling mudah adalah mulakan dengan senyuman. Senyuman
adalah salah satu bentuk non verbal communication yang positif & efektif.
Biasakan memberi senyuman kepada para rakan perempuan anda.Dan biasanya
bila anda senyum pada orang lain, orang tersebut akan senyum kembali pada
anda. Dan insyaallah, bila anda tersenyum pada mereka & mereka menjawab
dengan senyuman, maka anda telah pun diterima sebagai ‘in group’ mereka.

Antara sebab mengapa kita sukar berkomunikasi dan malu dengan orang lain
adalah kerana kita tidak biasa, tidak selesa ataupun tidak ada perasaan ‘in
group’.Jadi anda perlu selesakan diri anda dan cipta perasaan ‘in group’
dengan mereka dahulu.

Bila anda dah selesa, Insyaallah anda akan boleh berkomunikasi dengan
mereka. Take ur time & no need to rush.

Abdullah, tips yang saya berikan ini hanyalah satu tips yang umum dan
mungkin ianya tidak sesuai dengan situasi anda. Jika anda rasa anda perlu
berbicara lebih lanjut dengan saya tentang perkara ini, just let me know.
Dan sekiranya anda rasa tidak selesa untuk berbicara dengan saya , anda
boleh pilih untuk berjumpa dengan para kaunselor lelaki yang anda rasa
lebih selesa.

Saya berharap agar tips yang saya berikan ini dapat membantu anda. All the
best & Moga dipermudahkan segala urusan.

Comments

Popular posts from this blog

Jiran Gedik

Ajim berasa letih. Letih sangat. Hari ni kelas full. Pagi kelas Pendidikan Islam, tengah hari tadi kelas Bahasa Mandarin baru tadi pkul sembilan dia habis kelas Fundamental Science. Pehh memang penat.

Sebab tu la Ajim benci hari isnin,  monday sickness gitu. Tapi apekan daya. Hidup sebagai pelajar memang la gitu. Penat sekarang, senang kemudian hari.

Sampai-sampai blik je terus dilemparkan beg galasnya yang sedari tadi disandangnya sepanjang hari. Dengan kemeja, tali lehar dan stokin serta seluar slack yang masih tak bersalin dia terus menghempaskan badannya ke atas tilam.

Ahh nikmat sungguh, penat2 gini terus baring. "ehh kejap2, ak kena cek facebook aku ni , td apelah si Tina tu dok post status, mcam perli2 aku je" getus Ajimtibe2 seraya bangun mengidupkan suis laptopnya.

Pintu bilik dikunci rapat. Ahh panas pulokk. Tingkap dibuka luas2 biar angin menyerbu masuk.

Rumah Ajim rumah flat tingkat atas. Setentang rumahnya ada orang menyewa jugak. Student juniornye kat kampus j…

Jerantut : Adakah faktor migrasi mempengaruhi kadar populasi ?

Bismillahitaala.

Berbicara mengenai Jerantut, sebuah bandar yang berpenduduk seramai 88037 dengan seramai 4157 orang adalah warga asing (berdasarkan bancian Jabatan Perangkaan Malaysia, boleh rujuk http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Pahang.pdf). Daripada jumlah keseluruhan penduduk hanya 9747 orang sahaja yang berbangsa Cina. Kalau kita ke bandar Jerantut sebahagian besar perniagaan, bangunan dan perumahan adalah milik kaum Cina. Taburan Penduduk kaum Cina yang ramai dapat dilihat di Sg Jan, Sg Lekuk, taman2 perumahan sekitar Jerantut dan sekitar Pekan Damak.


Berbanding bandar lain seperti Kuantan (427515 ), Temerloh (158724), Pekan (103839), Maran (111056),  Rompin (109599), Raub (91731) dan Bentong (114397) Jerantut boleh dikira berpenduduk sedikit.  Kalau Kuantan sebagai ibu negeri tidak heranlah ramai orang di situ. Dengan status ibu negeri semua pejabat pentadbiran bertumpu disitu. Dengan ada lagi pelabuhan serta berp…

Seputar On Hiatus, Penulisan dan Menghantar Manuskrip.

Memang sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Hampir dua tahun ianya tidak terusik langsung. Lagipun saya yakin blog ini tidaklah mempunyai pengikut pembacanya yang tetap. Kehilangan saya ini tentunya tidak dirindui orang. Ini bukanlah bermaksud saya tidak menulis terus, membenci dunia penulisan sehingga saya tidak lagi mengetik papan kekunci komputer. Tidak. Malahan saya telah memekar kemahiran saya dalam penulisan fiksyen. Mengapa fiksyen? Kerana realiti itu semakin menjemukan, merenyahkan dan memeningkan kita manusia ini. Jadi apalah salahnya memilih fiksyen untuk melarikan diri seketika daripada realiti yang menakutkan itu, bukan? Ada banyak yang hendak saya celotehkan disini. Tempoh hampir dua tahun tanpa kemaskini tentunya membuatkan saya mahu bercerita perihal yang banyak. Antaranya:
1.Penulisan Sebenarnya minat menulis saya bercambah sejak sekolah rendah lagi. Semasa saya di sekolah menengah saya banyak tulis sajak. Sekarang entah kemana perginya koleksi sajak-sajak itu. P…