Skip to main content

Teori konspirasi politik Neo-Ketuanan Melayu

Salam.
Dah lama benar tak update blog ni, almaklumlah sekrang praktikal, hujung minggu buat part time. Kesudahnya memang jarang melayari internet.

Kalu warga KL perasan kt sekitar KL tu sekarang penuh dengan bendera2 dan poster parti BN dan PR. Demam pilihan raya yang dijangka akan berlaku pada mac atau april kian terasa.

Dalam pada tu aku perasan kawan2 terdekat aku dah mula ada kesedran nak ambil tahu pasal politik. Mereka mula view utube dan tonton video2 Anwar. Aku kira PRU kali ni undi mereka mungkin untuk PR.

Pelbagai cerita aku dengar, gosip tentang politik. Bermula dari ideologi, manifesto hinggalah kepada peribadi seseorang pemimpin. Dan tentunya aku dengar dari kedua2 belah pihak. Yang penykong kerjaaan dan yang menyokong pembangkang.


Paling menarik ialah satu teori yang dikemukakan oleh 'Brother'. 'Brother' merupakan gelaran yang diberikan oleh kawan2 aku kepada seorang kawan aku ni. tentulah sebab dia lebih tua dari kami, hehe. Antara teori yang dikemukakan ialah :
  • Kejatuhan Anwar adlah dirancang bersama Mahathir. Mereka pura2 tak sefahaman
  • Tujuan mereka 'berlakon' berseteru adalah supaya kuasa politik sentiasa di tangan Melayu sebab itu Anwar ketua pembangkang.
  • Ini juga supaya Umno kekal lama memerintah dan memastikan pembangkang tak naik2 (Anwar kan org Umno asalnya)
  • BN sebenarnya boleh menang lebih kerusi pada pru yg lalu tetapi sengaja 'kalah' kpd negeri kepada pembangkang untuk meredakan kemarahan rakyat kerana dikhuatiri jika mereka kekal menang besar rakyat akan membuat revolusi.
  • Kerusi Lembah Pantai sengaja 'dimenangkan' untuk anak Anwar



Agak2 logik tak teori ni? hehehe

Comments

Popular posts from this blog

Jiran Gedik

Ajim berasa letih. Letih sangat. Hari ni kelas full. Pagi kelas Pendidikan Islam, tengah hari tadi kelas Bahasa Mandarin baru tadi pkul sembilan dia habis kelas Fundamental Science. Pehh memang penat.

Sebab tu la Ajim benci hari isnin,  monday sickness gitu. Tapi apekan daya. Hidup sebagai pelajar memang la gitu. Penat sekarang, senang kemudian hari.

Sampai-sampai blik je terus dilemparkan beg galasnya yang sedari tadi disandangnya sepanjang hari. Dengan kemeja, tali lehar dan stokin serta seluar slack yang masih tak bersalin dia terus menghempaskan badannya ke atas tilam.

Ahh nikmat sungguh, penat2 gini terus baring. "ehh kejap2, ak kena cek facebook aku ni , td apelah si Tina tu dok post status, mcam perli2 aku je" getus Ajimtibe2 seraya bangun mengidupkan suis laptopnya.

Pintu bilik dikunci rapat. Ahh panas pulokk. Tingkap dibuka luas2 biar angin menyerbu masuk.

Rumah Ajim rumah flat tingkat atas. Setentang rumahnya ada orang menyewa jugak. Student juniornye kat kampus j…

Jerantut : Adakah faktor migrasi mempengaruhi kadar populasi ?

Bismillahitaala.

Berbicara mengenai Jerantut, sebuah bandar yang berpenduduk seramai 88037 dengan seramai 4157 orang adalah warga asing (berdasarkan bancian Jabatan Perangkaan Malaysia, boleh rujuk http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Pahang.pdf). Daripada jumlah keseluruhan penduduk hanya 9747 orang sahaja yang berbangsa Cina. Kalau kita ke bandar Jerantut sebahagian besar perniagaan, bangunan dan perumahan adalah milik kaum Cina. Taburan Penduduk kaum Cina yang ramai dapat dilihat di Sg Jan, Sg Lekuk, taman2 perumahan sekitar Jerantut dan sekitar Pekan Damak.


Berbanding bandar lain seperti Kuantan (427515 ), Temerloh (158724), Pekan (103839), Maran (111056),  Rompin (109599), Raub (91731) dan Bentong (114397) Jerantut boleh dikira berpenduduk sedikit.  Kalau Kuantan sebagai ibu negeri tidak heranlah ramai orang di situ. Dengan status ibu negeri semua pejabat pentadbiran bertumpu disitu. Dengan ada lagi pelabuhan serta berp…

Seputar On Hiatus, Penulisan dan Menghantar Manuskrip.

Memang sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Hampir dua tahun ianya tidak terusik langsung. Lagipun saya yakin blog ini tidaklah mempunyai pengikut pembacanya yang tetap. Kehilangan saya ini tentunya tidak dirindui orang. Ini bukanlah bermaksud saya tidak menulis terus, membenci dunia penulisan sehingga saya tidak lagi mengetik papan kekunci komputer. Tidak. Malahan saya telah memekar kemahiran saya dalam penulisan fiksyen. Mengapa fiksyen? Kerana realiti itu semakin menjemukan, merenyahkan dan memeningkan kita manusia ini. Jadi apalah salahnya memilih fiksyen untuk melarikan diri seketika daripada realiti yang menakutkan itu, bukan? Ada banyak yang hendak saya celotehkan disini. Tempoh hampir dua tahun tanpa kemaskini tentunya membuatkan saya mahu bercerita perihal yang banyak. Antaranya:
1.Penulisan Sebenarnya minat menulis saya bercambah sejak sekolah rendah lagi. Semasa saya di sekolah menengah saya banyak tulis sajak. Sekarang entah kemana perginya koleksi sajak-sajak itu. P…