Skip to main content

Jog time ..

Ni wktu kali pertama aku datang

Alhamdulillah, td ptg aku dapat jugk pergi joging . Hmm, bkn ape klu sblm nie ak biasenye jog kt area bangsar n mnara tm tu jer, ptg td agak teruja jgak psl ak jog dr Apartmen Putra Ria smpi ke Tmn Botani Perdana .. Ak mula stat jog kol 540 ptg n blik umah tu jam dah 74o mlm .. Bygkn 2 jam tu .. Sblm nie takde lg jog sebegitu lame. Bukan ape klu asyik jog kt tempat yg same jer nnt bosan plak kan .. Tp law nk ke taman botani perdana tu ak kene ikut jln bngsar yg begitu sesak n nak2 plak wktu jog tu surelah peak time, owg lek keje kan .. So ak ade jugak la ter kandas td kann .. Actly ptg td scnd time ak p jog kt sane. Sblm nie pnah da, tu psl excted sket. Nk citer la, jog kt sini memang menenangkan. Dgn jumlah penginjung yg tak brapa ramai, n suasana yg penuh ketenangn jauh dari bising hiruk pikuk ibukota mmbwatkan ak terpesona utk ke sini buat kali kedua.  Kt tmn botani perdana nie (yg bru2 nie drasmikn oleh PM kite, banner prsmian pon tak tggl lg) ak rase mmg cantik tmpt dye, nyaman dan menenangkan. Ad tmn permainan, trek jog, kolam tsik , tmn kancil, tmn bunga n mini stadium . Sesuai sgt la nk bwk awek ker atu family g jejalan kt sini. Ak perasan rmi gak yg dtg cume yg pg jog tak la rmi pon. Ape pon bgos la wt yg pg jog nie, sure berpeloh beb! apepon ianya merupakan satu kepuasan dpt jog kt sini eyhh.. dlu wktu krjaan mule2 wt projek nie kan, ak slalu trfikir ape relevannya, now ak bru nmpk kebaikannya .. Papon, jog kt cni, terbaekkk ..
Nie kt jejantas sblm nk smpi muzium negara, tmn botani perdana dkt ngn muzium negara .



Comments

Popular posts from this blog

Jiran Gedik

Ajim berasa letih. Letih sangat. Hari ni kelas full. Pagi kelas Pendidikan Islam, tengah hari tadi kelas Bahasa Mandarin baru tadi pkul sembilan dia habis kelas Fundamental Science. Pehh memang penat.

Sebab tu la Ajim benci hari isnin,  monday sickness gitu. Tapi apekan daya. Hidup sebagai pelajar memang la gitu. Penat sekarang, senang kemudian hari.

Sampai-sampai blik je terus dilemparkan beg galasnya yang sedari tadi disandangnya sepanjang hari. Dengan kemeja, tali lehar dan stokin serta seluar slack yang masih tak bersalin dia terus menghempaskan badannya ke atas tilam.

Ahh nikmat sungguh, penat2 gini terus baring. "ehh kejap2, ak kena cek facebook aku ni , td apelah si Tina tu dok post status, mcam perli2 aku je" getus Ajimtibe2 seraya bangun mengidupkan suis laptopnya.

Pintu bilik dikunci rapat. Ahh panas pulokk. Tingkap dibuka luas2 biar angin menyerbu masuk.

Rumah Ajim rumah flat tingkat atas. Setentang rumahnya ada orang menyewa jugak. Student juniornye kat kampus j…

Jerantut : Adakah faktor migrasi mempengaruhi kadar populasi ?

Bismillahitaala.

Berbicara mengenai Jerantut, sebuah bandar yang berpenduduk seramai 88037 dengan seramai 4157 orang adalah warga asing (berdasarkan bancian Jabatan Perangkaan Malaysia, boleh rujuk http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Pahang.pdf). Daripada jumlah keseluruhan penduduk hanya 9747 orang sahaja yang berbangsa Cina. Kalau kita ke bandar Jerantut sebahagian besar perniagaan, bangunan dan perumahan adalah milik kaum Cina. Taburan Penduduk kaum Cina yang ramai dapat dilihat di Sg Jan, Sg Lekuk, taman2 perumahan sekitar Jerantut dan sekitar Pekan Damak.


Berbanding bandar lain seperti Kuantan (427515 ), Temerloh (158724), Pekan (103839), Maran (111056),  Rompin (109599), Raub (91731) dan Bentong (114397) Jerantut boleh dikira berpenduduk sedikit.  Kalau Kuantan sebagai ibu negeri tidak heranlah ramai orang di situ. Dengan status ibu negeri semua pejabat pentadbiran bertumpu disitu. Dengan ada lagi pelabuhan serta berp…

Seputar On Hiatus, Penulisan dan Menghantar Manuskrip.

Memang sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Hampir dua tahun ianya tidak terusik langsung. Lagipun saya yakin blog ini tidaklah mempunyai pengikut pembacanya yang tetap. Kehilangan saya ini tentunya tidak dirindui orang. Ini bukanlah bermaksud saya tidak menulis terus, membenci dunia penulisan sehingga saya tidak lagi mengetik papan kekunci komputer. Tidak. Malahan saya telah memekar kemahiran saya dalam penulisan fiksyen. Mengapa fiksyen? Kerana realiti itu semakin menjemukan, merenyahkan dan memeningkan kita manusia ini. Jadi apalah salahnya memilih fiksyen untuk melarikan diri seketika daripada realiti yang menakutkan itu, bukan? Ada banyak yang hendak saya celotehkan disini. Tempoh hampir dua tahun tanpa kemaskini tentunya membuatkan saya mahu bercerita perihal yang banyak. Antaranya:
1.Penulisan Sebenarnya minat menulis saya bercambah sejak sekolah rendah lagi. Semasa saya di sekolah menengah saya banyak tulis sajak. Sekarang entah kemana perginya koleksi sajak-sajak itu. P…