Skip to main content

Tekanan: satu pengakuan bimbang


gambar tangkai tudung periuk di rumah

Saya melihat kemunculan periuk tekanan dan aura presencenya dalam kulinari ibarat kemunculan artificial inteligence (dah lupa terma BMnya) yang menggusarkan tenaga kerja manusia. Makcik saya adalah yang terawal memakainya dengan menghabiskan sejumlah wang membeli periuk Noxxa. Perbualan sekitar resepinya mengencang dan cakap2 yang berkitar itu diakhiri dengan jenama tersebut spt; nasi briani noxxa, kek pelangi noxxa dll dll. Ketika saya menuliskan ini tv GoShop sedang memainkan slot periuk tekanan jenama Primoda dengan harga lebih murah. Resepi2nya menggiurkan. Rendang, sup tulang, kek, bubur pulut hitam dan beberapa resepi lagi membuatkan fikiran mula membayangkan betapa saya akan memasak makanan yang berbeza setiap hari jika menggunakannya. Tetapi, saya terpikir, apakah hasil masakannya nanti akan sama dengan air tangan saya? Secara khusus, saya bayangkan masakan yang saya cukup mahir - rendang. Memang renyah memasak di kuali akan berkurang tetapi mesin ini, yang hanya perlu kita campak2 saja bahan masakan dan tetapkan masa sehingga masak; terasa kawalan diri, rahsia2 dan teknik2 istimewa sudah dirampas oleh periuk tekanan itu. Masa menunggu berkurang dan babak2 saya menunggu waktu yang tepat untuk membubuh kerisik, memasukkan bahan 'rahsia', meletakkan bahan penyudah - akan terluput. Saya berpendapat, kesenian dapur dan kehalusan dalam penghayatan memasak terluntur di situ. Apakah agak keterlaluan periuk ini dibandingkan dengan AI ? hurmm.

Comments